Share
Mijn beroep als accountant/belastingadviseur

Later lezen?

ERP-software: efficiëntie voor jou en voor je klant

De job van accountant of belastingadviseur verandert sterkt. Je wordt steeds meer een coach voor jouw klanten. Ze verwachten onderbouwd bedrijfsadvies. En dat wordt makkelijker als jouw klanten een ERP-systeem gebruiken.Boekhouders - ERP-software, efficiëntie voor jou en voor je klant

 

Wat is ERP-software?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Het is software die belangrijke informatie uit verschillende bedrijfstakken bij elkaar brengt, zoals gegevens over productie, administratie, in- en verkoop en logistiek. De software automatiseert (delen van) bedrijfsprocessen. Ze volgt bijvoorbeeld orders automatisch op: ze controleert beschikbare voorraden, stuurt inkooporders naar de leveranciers, plant personeel in om de orders te produceren en reserveert vrachtwagens om de bestellingen te leveren.


Wat is het voordeel van ERP-software?

Bedrijfsprocessen worden efficiënter en transparanter met ERP-software. Dat heeft voordelen voor je klant, maar ook voor jou als bedrijfscoach en adviseur.

  • Voor je klant is de software tijds- en kostenbesparend. Aparte databases met overlappende gegevens en onsamenhangende data zijn niet langer aan de orde. Het systeem koppelt namelijk alle belangrijke bedrijfsinfo en maakt die voor iedereen beschikbaar. Het helpt de productiviteit van werknemers te verhogen, brengt overlappingen of onnodige processen aan het licht en haalt op die manier ook de kosten naar beneden.

  • Voor jou is ERP-software een hulpmiddel om de bedrijfssituatie van je klant grondig te analyseren en je klant strategisch advies te geven. Je vindt via de software namelijk informatie over alle bedrijfsprocessen. Voor je advies kan je trouwens ook informatie verwerken uit andere tools zoals een CRM (Customer Relationship Management) en HRM (Human Resource Management) platform.

Wist je dat ook kleine bedrijven met ERP aan de slag kunnen? Er zijn pakketten die je al kan gebruiken vanaf twee medewerkers, zoals bijvoorbeeld Microsoft Dynamics of NetSuite.

Bovendien zijn de investeringskosten in de meeste gevallen beperkt, omdat de systemen tegenwoordig alle gegevens bijhouden in de cloud. Dat hoeft dus niet langer op apparaten in het bedrijf zelf.

Voor sommige sectoren, zoals de gezondheidszorg of de bouw, zijn zelfs specifieke pakketten ontwikkeld. Ze kunnen dus ook op maat van een onderneming gemaakt worden, al gaat dat meestal gepaard met een hogere prijs.

P.S. Als eens aan ERP-software gedacht voor je eigen kantoor? Verbeter zo jouw eigen werken.

 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor accountants en belastingadviseurs

Thomas Van Haudenhove
Door Thomas Van Haudenhove
01 oktober 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.