Share
Mijn beroep als accountant/belastingadviseur

Later lezen?

Een moderne accountant doet méér!

De nieuwe accountant is een kameleon. Je klanten hebben uiteenlopende verwachtingen en willen op verschillende vlakken advies. Je klant zoekt hulp bij belangrijke financiële beslissingen, een gids die mee de route van de onderneming uitstippelt, een raadgever met helikopterzicht over je firma. De accountant of belastingadviseur van de toekomst verandert dus vlot van kleur!

De moderne boekhouder

 Welke gedaantes neemt de accountant of belastingadviseur aan?

• De accountant is een wegwijzer

Jij kent de weg naar de bank, de jurist, het sociaal secretariaat en het ondernemingsloket. Breid dat advies nog uit: verwijs je klant naar prijsexperts, incubatoren en start-up-platformen. Blijf via associaties op de hoogte van de nieuwe tendensen. Werk samen met accountants en belastingadviseurs met andere specialisaties. Als je zelf goed op de hoogte bent, kan je je klant het best de weg wijzen.


• De accountant is een bedrijfscoach

Voor bedrijfsadvies rekenen veel klanten op hun accountant of belastingadviseur. Ondersteun je klant dus bij het ondernemingsproces. Evalueer zijn businessplan of maak het samen met hem op. Geef strategisch advies en denk, samen met je klant, vooruit.

Startende ondernemers gaan vaak razendsnel. Bij nieuwe ondernemingen of start-ups ligt het tempo hoog. Wees dus klaar voor snelle innovaties: Tax Shelter heeft misschien geen geheimen voor jou, maar ken je ook de principes van lean ondernemen? Startende ondernemers lanceren een eerste versie van hun product, zonder een gedetailleerde planning vooraf. Aanpassingen gebeuren na reacties van klanten en tests, telkens opnieuw. Voordelen? De ontwikkelingsfase is sneller en goedkoper!

IT zorgt voor een wervelstorm in het vak. Maar ook voor je klant betekent digitalisering een grondige aanpassing. Bekijk samen met je klant hoe hij zijn processen heeft ingericht en welke software hij inzet. Gebruikt hij de cloud al? Hoe zou dat zijn werking kunnen verbeteren? Zoek naar een manier waarop jullie effectiever online kunnen samenwerken.


• De accountant is een financieel adviseur

Een groot deel van de zelfstandigen kijkt niet veel verder dan het bedrag op zijn rekening. Nochtans zijn kennis van cashflow, rentabiliteit, solvabiliteit, schuldgraad, brutomarge, contributie of klanten- en leverancierskrediet essentieel voor een moderne ondernemer.

Hier kan jij dus een meerwaarde bieden: deel je financiële expertise met je klant. Stapelfinanciering is de nieuwe realiteit. Het loont dus als je je klanten actief kunt informeren over verschillende financieringsvormen. Denk maar aan bancaire financiering, informal investors, crowdfunding of overheidsregelingen.

Kan je je klant ook nog helpen bij z’n aanvraag voor die financiering? Dan heb jij als accountant bij je klant bestaansrecht!

 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor accountants en belastingadviseurs 

Inge Logghe
Door Inge Logghe
25 april 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.