Share
Mijn beroep als accountant/belastingadviseur

Later lezen?

Word jij de accountant van morgen?

Sommige ondernemers vinden hun accountant of belastingadviseur eerder een kost dan een investering. Een verplicht nummer, met weinig meerwaarde. Nochtans zijn accountants vandaag – in een sterk veranderende wereld – meer nodig dan ooit. Hun hulp en ondersteuning zijn onmisbaar. Deze blogpost geeft je tips voor een nieuwe aanpak. Want cijferberoepen hebben een mooie toekomst!

boekhouder van morgen

Wat nu?

De jaarrekening samenstellen: voor sommige ondernemingen mogelijk zonder accountant! Ze deponeren bij de Kamer van Koophandel: digitaal! Btw-aangifte: online! Je klant kan het bijna allemaal zelf. Een accountant die ‘gewoon’ de facturen inboekt en de cijfers beheert, heeft die zijn klant voldoende te bieden?

Wat wil de klant van vandaag?

De klant van vandaag is op zoek naar méér. Hij wil advies over zijn business. Niet aan het einde van het boekjaar, maar aan het begin ervan en in de loop ervan. Hij zoekt een coach voor zijn onderneming, iemand die samen met hem nadenkt over het financiële management.
De economische omgeving waarin bedrijven werken, is immers complexer dan vroeger. Diensten zoals Marketing, HR of Sales vinden het steeds belangrijker om de afdelingen Financiën en Accounting in hun beslissingen te betrekken. Ze vragen het advies van de accountant of de belastingadviseur als het gaat om budgettering en financiële voorspellingen. Hij moet dus een overzicht hebben over de hele onderneming en hij moet op de hoogte zijn van change en risk management.

Hoe ziet de accountant van de toekomst eruit?

Enkel technische competenties zijn niet langer voldoende, financieel management wordt cruciaal. Een moderne accountant of belastingadviseur probeert dus alle zakelijke vernieuwingen te volgen. Hij interpreteert de data die hij krijgt en zoekt nieuwe samenwerkingsverbanden. Binnen de branche, maar ook daarbuiten: bijvoorbeeld met softwareontwikkelaars, juridische adviesbureaus, specialisten of de fiscus. De nieuwe accountant gebruikt digitalisering en pluist uit hoe hij die efficiënt kan inzetten. Zijn klant vertrouwt op hem voor strategisch advies!

Welke competenties heeft de accountant van de toekomst?

Een accountant of belastingadviseur neemt initiatief! Hij geeft proactief zakelijk advies aan zijn klant. Hij is een luisterend oor, maar kan ook vlot communiceren. Hij moet blijven evolueren, net zoals de zakenwereld dat doet.

Blijf als accountant up-to date met onze opleidingen

Opleidingen voor accountans
Gerd Van Bergen
Door Gerd Van Bergen
15 oktober 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.