Share
Sociaal statuut

Later lezen?

Betaalt je klant sociale bijdragen als hij via een activiteitencoöperatie werkt?

Als je klant graag een eigen zaak start, dan kan hij zich laten begeleiden door een activiteitencoöperatie. Zo krijgt hij de kans om eerst te kijken of zijn concept aanslaat, zonder zelf een ondernemings- en btw-nummer aan te vragen. Maar moet hij dan sociale bijdragen betalen?Betaalt je klant sociale bijdragen als hij via een activiteitencoöperatie werkt

 
Activiteitencoöperatie

Als je klant werkzoekend is en een eigen zaak wil starten, dan kan dat onder begeleiding van een activiteitencoöperatie. Je klant kan zijn zaak 18 maanden uittesten, met behoud van zijn werklozenstatuut en zijn eventuele uitkering. Hij werkt onder een ondernemingsnummer en btw-nummer van de coöperatie. Hij hoeft zich dus niet zelf aan te sluiten als zelfstandige.

In België zijn er 13 activiteitencoöperaties: 5 in Vlaanderen (onder de naam Starterslabo), 5 in Wallonië (Avomarc, Azimut, Azimut Construction, Challenge en Step By Steppes) en 3 in Brussel (Bruxelles-Emergences, DEBUuT en Baticrea, samen de organisatie JobYourself).


Sociale bijdragen

De inkomsten van je klant gaan naar de activiteitencoöperatie. Na zijn traject krijgt hij de inkomsten uitgekeerd, na aftrek van een werkingsbijdrage.
Loopt het traject vlot? Dan kan je klant tijdens zijn traject al een vooruitbetaling van zijn inkomsten aanvragen, tot 350 euro per maand.

De inkomsten die je klant uitbetaald krijgt, geeft hij aan in deel 1 van zijn personenbelasting. Tijdens zijn traject betaalt je klant dus geen sociale bijdragen als zelfstandige.


De couveuse d’entreprise in Wallonië

De activiteitencoöperaties zijn een federale bevoegdheid. In Wallonië is er ook een gewestelijke tegenhanger: de couveuse d’entreprise (bijvoorbeeld Job’In, Créajob, S.A.C.E.). Het doelpubliek is hetzelfde en de diensten zijn gelijkaardig.

Ook hier krijgt de ondernemer zijn inkomsten aan het einde van zijn traject. Hij moet deze inkomsten in deze regeling aangeven in deel 2 van de belastingaangifte, maar moet op dit bedrag ook geen sociale bijdragen betalen.

Om de vrijstelling van bijdragen in orde te maken, bezorg je de klantendienst van jouw sociaal verzekeringsfonds een kopie van het aanslagbiljet en een bewijs dat het inkomen uit een couveuse d’entreprise komt.

 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor accountants en belastingadviseurs

Blijf makkelijk op de hoogte

Schrijf je in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief
Gerd Van Bergen
Door Gerd Van Bergen
16 januari 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.