Share
Actualiteit

Later lezen?

Bewijs basiskennis bedrijfsbeheer: welke activiteiten zijn vrijgesteld?

In het Vlaamse Gewest moet je klant bij de opstart van zijn/haar zelfstandige activiteit de basiskennis bedrijfsbeheer niet kunnen voorleggen. Let wel, als de zetel van de vennootschap of het domicilieadres van de eenmanszaak in het Waalse Gewest of in het Brussels Hoofdstedelijk gewest ligt, moet dit wel. Toch zijn er bepaalde activiteiten die vrijgesteld zijn van het bewijzen van de basiskennis bedrijfsbeheer. We lijsten ze even voor je op.

Niet-handelsactiviteiten

De eerste categorie van activiteiten vrijgesteld van het bewijzen van basiskennis bedrijfsbeheer zijn de niet-handelsactiviteiten. Dit zijn niet-commerciële activiteiten gericht op het helpen van de medemens, en niet zozeer op het maken van winst. We onderscheiden vier groepen:

 1. De vrije, intellectuele en (para)medische beroepen: In deze groep vallen de meeste beroepen onder de noemer “niet-commercieel”. Denk bijvoorbeeld aan een huisarts, accountant, psycholoog, notaris, journalist, thuisverpleegkundige, advocaat, kinesitherapeut, architect...
 2. Kinderdagverblijven en onthaalmoeders: Zij zorgen voor de opvang en verzorging van kleine kinderen en zijn er niet op uit om winst te maken.
 3. Kunstenaars die enkel hun eigen creaties verkopen. Verkopen ze ook werken van een andere kunstenaar, dan is dit een commerciële activiteit en moet er bedrijfsbeheer worden bewezen.
 4. Landbouwers.

Opgelet: zodra je klant commerciële activiteiten toevoegt aan zijn/haar onderneming, moet je klant ook bedrijfsbeheer kunnen bewijzen.

Activiteiten met een eigen reglementering

Bepaalde activiteiten krijgen een vrijstelling voor bedrijfsbeheer omdat ze een eigen, specifieke reglementering hebben. Die specifieke reglementering houdt in dat je klant, om te mogen starten met zijn/haar activiteit, op voorhand al een machtiging moet aanvragen. Om die machtiging te verkrijgen, moet je klant ook al zijn/haar basiskennis bedrijfsbeheer kunnen bewijzen tijdens een examen.

Activiteiten met een eigen reglementering zijn:

 • (stagiair)-vastgoedmakelaar
 • Verzekeringsmakelaar
 • Directeur van een autorijschool
 • Vervoer van reizigers over de weg
 • Vervoer van goederen over de weg of over de binnenwateren.

Een voorbeeld: Je klant wil een transportfirma starten. Vooraleer hij hiermee mag beginnen, moet hij een examen afleggen om zo zijn vervoersbekwaamheid te bewijzen én een vervoersvergunning te kunnen ontvangen van de FOD Mobiliteit. In dat examen zit ook een deeltje rond bedrijfsbeheer. Als je klant dus slaagt voor dit examen, moet hij niet nog eens apart zijn kennis bedrijfsbeheer voorleggen.

Let wel, de ondernemer kan enkel van deze vrijstelling genieten als hij in het bezit is van een machtiging én als hij de activiteit ook daadwerkelijk uitoefent. Hij kan de activiteit wel gerust combineren met andere activiteiten.

Activiteiten van thuisverkoop

Onder activiteiten van thuisverkoop verstaan we bijvoorbeeld georganiseerde verkopen van Tupperware, Victoria juwelen of Myléne. Hoe gaat zo een thuisverkoop in zijn werk?

 • Op initiatief van de gastheer of -vrouw gaat de ondernemer thuis langs om er bepaalde goederen of diensten voor te stellen aan geïnteresseerde kopers.
 • De ondernemer zorgt er voor een demonstratie van de goederen en geeft de nodige informatie.
 • De verkoop wordt uiteindelijk gesloten tussen de gastheer of -vrouw en de groep aan vrienden en familie die er uitgenodigd zijn. De ondernemer is dus de tussenpersoon die helpt bij de verkoop.
 • De goederen of diensten die de thuisverkoper aanbiedt, zijn op voorhand bepaald. Hij mag hier niet van afwijken.

Wanneer de thuisverkoper aan deze voorwaarden voldoet en geen enkele andere bijkomende zelfstandige activiteit uitoefent, kan hij of zij vrijgesteld worden van het bewijzen van bedrijfsbeheer. Zodra hij/zij een andere bijkomende activiteit uitoefent, vervalt de vrijstelling en moet er bedrijfsbeheer worden bewezen.

Opgelet: verwar thuisverkoop niet met de activiteit van deur-aan-deur verkoop waarbij de ondernemer willekeurig aanbelt bij mensen om er goederen of diensten aan te bieden. In dit geval is niet alleen bedrijfsbeheer vereist, maar bovendien ook een machtiging ambulante handel.

Zit je met vragen?

En wil je soms meer informatie over bedrijfsbeheer en eventuele vrijstellingen? Lees er dan alles over op de website van Liantis of neem contact op met je ondernemingsloket.

Door Evelien Spitaels
20 mei 2022

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.