Ik wil starten

Wat zijn de wettelijke verplichtingen van startende zelfstandigen?

Geschreven door Inge Logghe | 27 oktober 2017

Om te kunnen starten als ondernemer moet je een aantal praktische zaken regelen. Richt je een éénmanszaak op dan zal je jouw eigen zaak moeten inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Hierbij wordt je onderneming een ondernemingsnummer toegewezen. Richt je een vennootschap op, dan wijzigt de procedure. De toekenning van een ondernemingsnummer gebeurt door de griffie van de ondernemingsrechtbank. Daarvoor moet je een oprichtingsakte neerleggen.

Wil je het verschil weten tussen een eenmanszaak en een vennootschap en hun voor- en nadelen, klik op: Kies ik voor een eenmanszaak of een vennootschap?


Ondernemingsloket

Ben je btw-plichtig? Dan is een ondernemingsnummer niet voldoende. Je moet je ondernemingsnummer dan activeren als btw-nummer. Doe je huiswerk! Voor sommige activiteiten moet je ook vergunningen aanvragen. Een FAVV-vergunning wanneer je met voedsel werkt, SABAM wanneer je muziek laat spelen.

Voor al deze aanvragen wend je je tot een ondernemingsloket, zij staan je bij met raad en daad.


Sociaal Verzekeringsfonds

In tegenstelling tot een werknemer in loondienst, moet je als zelfstandige zelf je sociale rechten opbouwen. Je bent wettelijk verplicht jezelf of je onderneming bij een sociaal verzekeringsfonds aan te sluiten. Aan het sociaal verzekeringsfonds betaal je dan sociale bijdragen in ruil voor sociale rechten

Zo ontvang je een tussenkomst bij ziekte of bevalling, maar je bouwt ook je wettelijk pensioen op. Doe dit niet overhaast, een goed sociaal verzekeringsfonds zal jou en je omgeving heel wat kopzorgen besparen. Kies daarom voor een sociaal verzekeringsfonds dat met jou meedenkt. Een persoonlijk contact en een gespecialiseerd aanbod waarop je een beroep kan doen gedurende je gehele carrière zijn hierbij cruciaal.