Je hebt eindelijk je master in de rechten behaald! Toch betekent dat niet dat je meteen als advocaat aan de slag kan. Eerst moet je nog de nodige praktische kennis en ervaring opdoen tijdens een drie jaar durende stage. Bekijk hier de vijf stappen van jouw stage.
Stap 1: stagemeester zoeken
Je stage wordt begeleid door een stagemeester, ook wel ‘patroon’ genoemd. Dat is een advocaat die al minstens zeven jaar is opgenomen op het tableau én die op de lijst met erkende stagemeesters staat. Om een stagemeester te vinden, ga je eerst op zoek naar mogelijke stageplaatsen. Heb je de ideale plaats(en) gevonden? Dan publiceer je je profiel en cv online. Een stagemeester gaat dus naar jou op zoek, op basis van jouw voorgesteld profiel.
TIP: Bied jezelf als stagiair op meerdere locaties aan. Vrij solliciteren is heel gebruikelijk als toekomstig advocaat.
Stagemeester gevonden? Leg dan alle afspraken, werkinhoud en voorwaarden vast in een stageovereenkomst.
Stap 2: eedaflegging
Heb je een stageplek gevonden, dan moet je nog de eed afleggen. Je gaat dan, samen met je stagemeester, naar het hof van beroep van het arrondissement waartoe je balie behoort. Je draagt dan je toga en legt samen met alle andere kandidaat-stagiairs de eed af.
Belangrijk: vóór je eedaflegging moet je enkele administratieve zaken in orde brengen. Leg de volgende documenten neer op de griffie van het hof van beroep van het arrondissement waartoe je balie behoort:
- je gehomologeerd origineel diploma van master in de rechten
- een bewijs van nationaliteit
- de naam en het adres van je stagemeester
- een bewijs van goed gedrag en zeden
- een aanvraag tot toelating tot de eedaflegging
Stap 3: online inschrijven aan de balie
Vervolgens schrijf je je in op de lijst van advocaten-stagiairs. Elke aanvraag moet, na advies van de stagecommissie, door de raad van de Orde goedgekeurd worden. Wordt jouw aanvraag aanvaard, dan ben je officieel advocaat-stagiair, mag je een toga dragen en pleiten.
Stap 4: advocatenkaart
Sinds 2017 hebben alle advocaten een ‘advocatenkaart’ om zich zowel fysiek als digitaal te kunnen identificeren. Zodra jij officieel advocaat bent, heb je dus ook zo’n kaart nodig om onder meer:
- versneld gerechtsgebouwen en gevangenissen binnen te kunnen gaan.
- aan te melden op het DPA-deposit: een online platform waar je documenten kan raadplegen en verzenden.
Vraag dus zeker jouw advocatenkaart aan.
Stap 5: beroepsopleiding
Elke toekomstige advocaat is verplicht om na z’n universitaire opleiding een beroepsopleiding te volgen, die hem of haar voorbereidt op de advocatuur.
De beroepsopleiding bestaat uit twee luiken. Het eerste luik omvat de vakken deontologie, burgerlijk procesrecht, strafprocesrecht en juridische bijstand. Het tweede luik omvat communicatie, alternatieve geschillenregeling, kantoororganisatie, fiscale en sociale aspecten, ondernemerschap, GDPR, boekhouding, beroepsaansprakelijkheid en bijzondere vraagstukken deontologie.
Daarnaast moet je voor het einde van je stage slagen in een door de stageschool georganiseerde pleitoefening.
Meer info over de beroepsopleiding vind je hier.
- Slagen voor de balie-examens is essentieel om ingeschreven te kunnen worden op het tableau van de Orde van Advocaten.
Zit je stage erop? Schrijf je in op het tableau!
Ben je geslaagd voor je balie-examens, kan je bewijzen dat je deelgenomen hebt aan de juridische tweedelijnsbijstand (pro Deo) en heb je je stage succesvol afgerond? Dan rest er je nog één belangrijke stap: je inschrijving op het tableau. Dat doe je via modeldocumenten die je moet opvragen bij je balie.Werd je inschrijving aanvaard, dan kan je aan de slag als zelfstandig advocaat.