Denk je eraan om als student een zelfstandige activiteit uit te oefenen? Dan hebben wij goed nieuws voor jou! Als student-zelfstandige kan je erg voordelig en veilig je eerste stappen als ondernemer zetten. Wat zijn de voorwaarden? En welke op welke voordelen kan je rekenen? Het komt allemaal in deze blogpost aan bod.
Zelfstandigen staan zelf in voor hun sociale zekerheid. Daarom zijn ze wettelijk verplicht om elk kwartaal een sociale bijdrage aan een sociaal verzekeringsfonds te betalen om sociale rechten op te bouwen, zoals een pensioen, ziekteverzekering en gezinsbijslag. Als student-zelfstandige ben je echter geen of lage sociale bijdragen verschuldigd, omdat je kan rekenen op een gunstige sociale bijdrageregeling. Net zoals voor bijberoepers zijn deze bijdragen voor jou in principe een solidariteitsbijdrage. Je bouwt als student-zelfstandige dus geen sociale rechten op. Voor de terugbetaling van geneeskundige verzorging blijf je bijvoorbeeld ten laste van je ouders.
Hoeveel sociale bijdragen je precies moet betalen, hangt af van je netto belastbaar beroepsinkomen. Dat zijn je bruto-inkomsten (inclusief bedrijfswagen en andere voordelen van alle aard) verminderd met alle kosten, zoals bijvoorbeeld je beroepskosten. Concreet wil dat het volgende zeggen:
Wanneer je start als student-zelfstandige wordt er de eerste drie volledige jaren een voorlopige minimumbijdrage aangerekend van ongeveer 82,76 euro per kwartaal. Zodra het werkelijk inkomen gekend is, worden deze voorlopige bijdragen herberekend, want je bijdrage wordt berekend op basis van de inkomsten van het jaar zelf, en aangezien enkel de belastingadministratie bevoegd is om dit vast te stellen, zal je werkelijke inkomen pas 2 tot 3 jaar later gekend zijn. Daarom betaal je eerst een voorlopige bijdrage die achteraf herzien wordt op basis van het werkelijke of definitieve inkomen. Zijn je inkomsten lager dan 7.021,29 euro? Vraag dan eventueel een vrijstelling van je voorlopige bijdragen aan.
→ Check onze bijdragetabel.
Als je aan de slag gaat als student-zelfstandige en je inkomsten lager zijn dan 14.042,57 euro per jaar, dan blijf je ten laste van je ouders. Je krijgt dan alleen je gezondheidszorgen terugbetaald via je ouders. Is je inkomen gelijk aan of hoger dan 14.042,57 euro, dan bouw je wel zelf sociale rechten op als zelfstandige.