Elk jaar opnieuw valt de belastingaangifte in je brievenbus. Die aangifte bestaat uit twee delen. Iedere belastingplichtige die in België woont, is aan de inkomstenbelasting onderworpen en moet daarom het 1e deel van de belastingaangifte invullen. Enkel als zelfstandige vul je ook het 2e deel ervan in. Gelukkig is dat tweede deel een stuk eenvoudiger. Ontdek hieronder hoe je dit best aanpakt.
Zit de aangifte in je (elektronische) brievenbus, dan heb je feitelijk 2 mogelijkheden: zelf invullen of aan je boekhouder geven.
Om ieder vergissing en bijgevolg sancties of correcties te vermijden, is het een goed idee om je aangifte te laten invullen door jouw boekhouder. Daar zijn ze immers expert in. Naast het voorkomen van fouten, weet jouw boekhouder misschien ook welke aftrekbare kosten er voor jou van toepassing zijn en hoe je deze kan maximaliseren. Zo ben je gerust op vlak van correctheid en win je er heel waarschijnlijk nog bij!
Bovendien is het invullen van zo’n belastingbrief niet in een paar minuten geklaard. Het correct en volledig invullen van je aangifte vergt vrij veel tijd en concentratie. Zaken die je wellicht liever aan de ontwikkeling van je bedrijf besteedt, toch?
Behoud je liever de volledige controle? Dan vul je jouw aangifte zelf in. In dat geval let je best op de volgende zaken:
Opgelet! Om je werkelijke kosten te berekenen, moet je kunnen aantonen dat het echt om beroepskosten gaat. Controleer steeds of die kosten aan de volgende 3 voorwaarden voldoen:
Deze kosten omvatten, naast je sociale bijdragen, nog andere kosten zoals het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen of VAPZ, het gewaarborgd inkomen, de wagen, internet, telefoon, huur, beroepskledij, representatiekosten, materiaal, de kosten van de boekhouder, reclamekosten, …