Starten als tandarts doe je niet zomaar. Daarom is het belangrijk dat je je goed voorbereidt en je informeert bij de juiste instanties. Hier zijn een paar belangrijke stappen die je moet volgen om als zelfstandig tandarts te starten.
Voor je erkenning als Algemeen Tandarts moet je als stagiair binnen de 14 dagen na het beëindigen van je stagejaar de volgende documenten aangetekend versturen naar de Erkenningscommissie Algemeen Tandarts:
Dankzij ons uitgebreide stappenplan, weet je wat je in orde moet brengen en kan je zorgeloos aan je stage beginnen!
In de eerste plaats moet je weten of je wil starten als zelfstandige in een eenmanszaak of in een vennootschap. Het onderscheid tussen beide vormen en hun voor- en nadelen kan je hier terugvinden: Kies ik voor een eenmanszaak of een vennootschap? Welke keuze je ook maakt, je moet sowieso de volgende administratieve verplichtingen afhandelen voor je aan de slag kan.
Sinds 1 juli 2009 moeten de beoefenaars van een vrij beroep, dus ook de tandartsen, zich vóór hun opstart registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Hiervoor moet je langsgaan bij een erkende ondernemingsloket. Via Liantis kan de inschrijving volledig online gebeuren. Het is eenvoudig en je vermijdt wachtrijen!
Elke onderneming heeft minstens één vestigingseenheid. De vestigingseenheid is een plaats met een geografisch adres (en dus geen postbusadres) waar minstens één activiteit van de onderneming wordt uitgeoefend of van waaruit minstens één activiteit wordt uitgeoefend. Voor de vestigingseenheden kunnen de huurwetgeving en de milieuwetgeving van toepassing zijn.
Vele klassieke vrije beroepen zoals artsen, tandartsen... hebben geen btw-hoedanigheid nodig omdat ze geen commercieel karakter hebben. Deze beroepen vallen immers onder artikel 44 van de btw-wetgeving. Andere vrije beroepen zoals dierenartsen, notarissen, advocaten, gerechtsdeurwaarders, boekhouders, architecten... hebben wel een btw-hoedanigheid nodig.
Een zelfstandige moet zich vóór de aanvang van de zelfstandige activiteit aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.
Om in orde te zijn met je ziekteverzekering, is ook een aansluiting bij het ziekenfonds nodig. Ben je al lid ben van een ziekenfonds, meld dan zeker de wijziging van je statuut. Ben je er nog niet uit bij welk ziekenfonds je je wil aansluiten? Bekijk het overzicht van de ziekenfondsen in Vlaanderen.
Als zelfstandig tandarts moet je een zichtrekening hebben bij een in België gevestigde bank. Zo kan je voorkomen dat privé- en beroepstransacties worden gemengd en de fiscus meekijkt in je private rekening.
Als pas afgestudeerde tandarts moet je je inschrijven bij de provinciale raad van de Orde der Artsen in de provincie waar de hoofdactiviteit wordt uitgeoefend. Na het verwerven van je basisdiploma tandarts verleent de FOD Volksgezondheid jou een visum. Daarnaast wordt er ook een attest meegegeven voor het aanvraag van het RIZIV-nummer. Op de website van de Orde der Artsen vind je alle informatie die je nodig hebt.
Als tandarts moet je een correcte boekhouding voeren. Afhankelijk van je situatie is dit een enkelvoudige of een dubbele boekhouding. Een goede boekhouder is cruciaal: hij of zij adviseert je financieel en fiscaal en geeft je de nodige gemoedsrust voor een succesvolle uitvoering van je beroep als tandarts. Voor een lijst van boekhouders in jouw regio kan je terecht bij de federaties BIBF en IAB.
De Federatie Vrije Beroepen is aangesloten bij UNIZO en staat in voor info & advies op maat, opleidingen, netwerkactiviteiten en belangenbehartiging van vrije beroepen.