Btw – belasting over de toegevoegde waarde – is een term die alomtegenwoordig is gekend. Maar wat betekenen btw-listing, btw aanrekenen, btw-plicht, btw-nummer enzovoort precies? Omdat dit verplichte kennis is als je zelf een zaak opricht, spoelen we even terug naar het begin.
Btw is een belasting die geheven wordt op de basisprijs van een product of dienst die de eindverbruiker betaalt. Als consument ben je dus al vertrouwd met btw. Die toffe jeans of nieuwe auto die je onlangs kocht, daar heb je btw voor betaald. Btw zit namelijk in de kostprijs van zo goed als alles.
Ook als zelfstandige kom je in aanraking met btw. Zo reken jij je klanten btw aan, terwijl je leveranciers dat ook bij jou doen.
Hoe werkt het? Producenten en leveranciers verhogen de prijs van een product of dienst met het bedrag van de btw. Achteraf storten zij dit btw-bedrag terug aan de overheid. Zo lijkt het op het eerste gezicht alsof de ondernemer de btw betaalt, maar uiteindelijk wordt die doorgerekend aan de consument of eindverbruiker. Ondernemers zijn in dit geval enkel de tussenpersoon.
Elke onderneming die op regelmatige en zelfstandige basis economische activiteiten (het leveren van goederen of verstrekken van diensten) verricht, is btw-plichtig. Met andere woorden: een bedrijf moet btw aanrekenen aan zijn klanten en deze heffing dan terugstorten aan de overheid. In de meeste gevallen ben je als zelfstandige dus btw-plichtig.
Artikel 44 van het btw-wetboek heeft echter een aantal uitzonderingen bepaald. Die activiteiten zijn vrijgesteld van btw. Het gaat meestal over ondernemingen in de socio-culturele, financiële of medische sector. Wie actief is in de deeleconomie moet zich evenmin activeren voor de btw. Deeleconomie gaat over particulieren die diensten aanbieden aan andere particulieren via een erkend platform.
Ook bestaat er een vrijstelling voor vrije beroepen. Zo rekent een (tand)arts of verpleegkundige je geen btw aan voor bewezen diensten. Het voordeel voor de eindklant is dat die geen toeslag betaalt (de btw) en voor de vrije beroeper betekent dit een eenvoudiger administratie.
Opgelet! Zelfs zonder btw-hoedanigheid, ben je als zelfstandige toch verplicht je in te schrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en heb je een aantal boekhoudkundige en administratieve verplichtingen.
TIP! Lees alles over je btw-plicht als zelfstandige.
Het basisbedrag waarop de verschuldigde btw wordt berekend, wordt de maatstaf van heffing genoemd. Die maatstaf van heffing bestaat uit alles wat de verkoper van een product of dienstverlener krijgt van zijn klant. Enkele elementen van de prijs kunnen echter uitgesloten, of net toegevoegd worden.
Concreet bekom je dit basisbedrag door de prijs van het product of dienst te nemen en te vermeerderen met andere aangerekende lasten. Daar trek je dan mogelijke kortingen van af, omdat er geen btw wordt betaald op een korting.
De aangerekende btw hangt af van het geldende tarief: 0% (vrijstelling), 6%, 12% of 21%.
TIP! Kom alles te weten over btw-tarieven.
Je moet je btw-nummer aanvragen voor je start met je activiteit.
De omvang van je omzet bepaalt je overige verplichtingen.