Share
Gezondheid

Later lezen?

Vier redenen om je baas om een griepvaccin te vragen

Natuurlijk kan je zelf naar de dokter om elk jaar een prikje te halen en zo die ene ellendige griepweek per jaar te slim af te zijn. Maar wist je dat steeds meer bedrijven ervoor kiezen om hun werknemers collectief te laten inenten? Je spaart er wat centen mee uit en kan op beide oren slapen wanneer de winter zijn opwachting maakt. Overtuigd? Dan heb je hier alvast vier argumenten om ook jouw baas te overhalen.

griepvaccin

1. Geen griep

Het grootste voordeel van een griepvaccin, is natuurlijk da je geen griep krijgt. Dat wil zeggen da je geen gemiddelde van zeven dagen met een washandje op jouw voorhoofd in de zetel spendeert in de plaats van op de werkvloer. Denk eens aan alles wat je in die zeven dagen kan doen voor de onderneming! En vertel de baas er gerust bij dat een dag afwezig zijn op het werk hem al snel meer dan 200 euro per werknemer kost. Is voorkomen dan niet beter dan genezen?

2. Minder complicaties

Hoewel het niet zo klinkt, maken de antistoffen die je toegediend krijgt bij de inenting jouw lichaam sterker. Dat wil zeggen dat jouw immuunsysteem beter overeind blijft en dat je bijgevolg ook beter gewapend bent mochten jouw koorts en spierpijn nog een staartje krijgen. Want zo onschuldig is die griep niet. In tegenstelling tot een verkoudheid, kan het influenzavirus wel serieuze gevolgen hebben, van een longontsteking tot hartcomplicaties. Enige voorzichtigheid is dus wel geboden. Vaccineren is op veilig spelen, al kan je natuurlijk ook hopen dat een dikke winterjas je redt van het grote boze virus.

3. De epidemie stopt bij jou

Soms zijn de dingen eenvoudig: als je niet ziek kan worden, kan je de ziekte ook niet doorgeven. Da’s goed nieuws voor al jouw collega’s, maar ook voor jouw eigen sociale kring. De kans dat jouw partner, tenniskameraad of kroost straks klaagt over koude rillingen, is dankzij jouw inenting ook weer net dat ietsje kleiner. En laat dat dan weer een goed argument zijn voor jouw oversten, want als jouw kinderen lekker gezond blijven, hoef je ook niet thuis te blijven om ze te verzorgen.

4. Hoogstens een mild griepje

Het griepvaccin verlaagt jouw kans op ziek worden met 30-60%. Dus mogelijk krijg je alsnog de griep. Dikke pech, heet dat dan. Het goede nieuws is dan weer dat het vaccin ervoor zorgt dat de symptomen heel mild blijven en je dus niet volledig in de lappenmand ligt. Interessant, toch? Trouwens, hoe meer collega’s zich laten vaccineren, hoe groter de kans dat je buiten schot blijft!

Denk aan de risicogroepen

Natuurlijk zijn er jobs waarin het risico op infectie net wat hoger ligt. Reden te meer om je te laten inenten als je daar deel van uitmaakt, al dient zo’n vaccin niet enkel voor jezelf: door je te laten vaccineren, bescherm je ook anderen zodat zij niet ziek worden. Het spreekt voor zich dat de griepprik geen overbodige luxe is als je werkt met mensen die wat meer last van zo’n griep kunnen ondervinden dan een frisse, gezonde medemens. Denk bijvoorbeeld aan kinderen en baby’s, maar ook bejaarden en zieken. Daarom wordt in de zorgsector vaak een collectief griepvaccinatiemoment georganiseerd voor werknemers.

Maar niet alle risicogroepen zijn zo duidelijk af te bakenen. Wat als je collega zwanger is, bijvoorbeeld? Of als Tom van de boekhouding last heeft van een chronische ziekte zoals diabetes? Iedereen die boven de 50 is, wordt door de mutualiteit al beschouwd als grotere kanshebber op een weekje uitzieken. Met een collectief griepvaccin ben je zelf beschermd, maar toon je je ook bezorgd om het welzijn van anderen rond je.

Nog eens kort

De voordelen zijn, kortom, ontelbaar. Je blijft zelf fit, riskeert geen week achterstand op te lopen op het werk en zorgt ervoor dat iedereen om je heen ook gezond blijft. Je doet er de samenleving een lol mee en spaart jouw werkgever zelfs geld uit. Daar zeg je toch geen neen tegen? Zelfs niet als je bang bent van spuitjes.

Bestel vandaag nog je griepvaccins

Bestel je vaccins
Inge Logghe
Door Inge Logghe
19 augustus 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.