Share
Gezondheid

Later lezen?

Een betrouwbare partner in welzijn en preventie is goud waard

Bij de Provincie Vlaams-Brabant doen Wenke Devriese en haar collega’s van de interne preventiedienst er alles aan om alle 750 collega’s veilig én gezond te laten werken. Liantis ondersteunt hun dienst al sinds 2010. “De experten zijn steeds bereikbaar en betrouwbaar, en dat is een enorme toegevoegde waarde.”

Vlaams-Brabant

copyright: Carl Vandervoort

Kruispunt

Het logo van de provincie Vlaams-Brabant is niet voor niks een kruispunt. Het symboliseert het “samenkomen van vele werelden”. De provincie brengt met ongeveer 750 medewerkers ook heel wat mensen samen. “In ons hoofdkantoor in Leuven werken 500 collega’s, terwijl de 250 andere medewerkers onder meer actief zijn in technische scholen, provinciedomeinen en andere provincie-instellingen”, vertelt Wenke Devriese (41) diensthoofd bij de interne preventiedienst.

Om te zorgen dat al deze medewerkers elke dag veilig én gezond aan de slag kunnen gaan, werken er 3 interne preventieadviseurs, een milieucoördinator en een administratieve medewerker bij de interne preventiedienst die Wenke aanstuurt. “We gaan veel ter plaatse om te kijken hoe we onze medewerkers kunnen bijstaan op het vlak van preventie en welzijn.”

 

Veerkracht

Eén van de projecten waar Wenke en haar team recent aan meewerkte, ging specifiek rond ‘veerkracht’.

“Dat traject wil onze medewerkers wapenen tegen stress, vermoeidheid en burn-outs. We merken dat de druk hoog ligt, maar willen dat iedereen mee kan. Daarom zitten we met veel ondersteunende diensten samen in die werkgroep en dat werpt zijn vruchten af.”

 

Ondersteuning

Sinds 2010 werken Wenke en haar team samen met Liantis om hen zo goed mogelijk te ondersteunen. “Dat was in het begin vooral op het vlak van risicobeheer: het opstellen van risicoanalyses bij specifieke werksituaties. Met die informatie kunnen we dan maatregelen nemen om werknemers te beschermen. Daarna kwam ook de technische ondersteuning bij indienststellingen van nieuwe machines, nog een belangrijke preventiemaatregel.”

Ondertussen is Liantis ook nog op andere vlakken actief. “Zo komt jullie arbeidsgeneesheer langs in de verschillende instellingen voor medische onderzoeken en gezondheidsbeoordelingen. En hebben we advies nodig over een preventiethema? Dan bellen we jullie op en krijgen we snel uitsluitsel. Ook voor psychosociale ondersteuning doen we ondertussen een beroep op jullie expert.”

 

Toegevoegde waarde

Het grote pluspunt aan die samenwerking zit voor Wenke in de ervaring van de Liantis-experten. “Jullie mensen weten perfect hoe onze verschillende instellingen werken. Dat is zeer makkelijk als je weet dat iemand je organisatie van binnen en vanbuiten kent. Toch kijken de experten altijd objectief naar de veiligheids- en welzijnsmaatregelen die we hier nemen.”

Ook het kort op de bal spelen, apprecieert Wenke. “Soms hebben we bijvoorbeeld nieuwe medewerkers die zeer snel medisch onderzocht moeten worden omdat ze anders niet kunnen beginnen in een bepaalde functie. Jullie aanspreekpunt zou dan de aarde bewegen om dat in orde te krijgen. Het is tof om te weten dat een partner echt met je meedenkt en problemen helpt op te lossen. Die betrouwbaarheid is voor ons een enorme toegevoegde waarde.”

Ontdek hoe Liantis jouw interne preventiedienst kan ondersteunen

Lees meer
Door Martijn Vanhinsberg
23 september 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.