In deze nieuwe aflevering van onze podcast Rust, punt! over mentale gezondheid bij ondernemers praten we met Antoine de Meeûs, beter bekend onder zijn artiestennaam 'Alber-K'. Antoine de Meeûs is een veelzijdige ondernemer uit de muziekindustrie. Hij neemt ons mee in zijn unieke verhaal en vertelt over professioneel evenwicht, creativiteit en het belang van mentoren.

Over Antoine
Antoine is geen gewone ondernemer. Hij wisselt af tussen drie complementaire petjes: ontwikkelaar van innovatieve muziektechnologie, sound engineer en producer van tal van artiesten én artiest onder de naam Alber-K. Dankzij die veelzijdigheid heeft hij een globale kijk op de muziekindustrie en kan hij niet alleen de noden van artiesten beter begrijpen, maar ook de grenzen van de technische innovatie verleggen.
Al heel jong had Antoine een passie voor muziek: op zijn achtste maakte hij samen met zijn vader voor het eerst radio en als twaalfjarige knaap ontdekte hij het mixen, maar hij wilde veel meer dan alleen muziek draaien van anderen. Door zijn voortdurende honger naar nieuwe dingen begint hij te componeren en daarna nieuwe muziektechnologieën te ontwikkelen.
Innovatie als resultaat van samenwerking
Maar hoe vind je constant nieuwe ideeën? Voor Antoine komt inspiratie vaak uit observatie. Net omdat hij verschillende petjes draagt, kent hij ook veel artiesten, elk met hun eigen werkwijze. Net die diversiteit in de manier van werken, wakkert zijn creativiteit aan.
"Door al die verschillende manieren te zien om min of meer tot hetzelfde resultaat te komen, krijg je een open geest en kun je zelf oplossingen vinden om hun workflow te verbeteren", licht hij toe.
Dankzij die bevoorrechte positie als observator ziet hij welke noden niet worden ingevuld en ontwikkelt hij innovatieve technologieën die inspelen op de concrete problemen van wie muziek maakt.
Creatieve pauzes
In de industrie heerst een heuse 'hustle culture'. Daarom koos Antoine voor verschillende benaderingen naargelang zijn activiteiten. Als sound engineer legt hij zichzelf een strikte discipline op: om de twintig minuten verlaat hij zijn studio voor een korte wandeling in de natuur. Dankzij die micropauzes kan hij objectief blijven luisteren en blijft hij permanent efficiënt.
Werkt hij daarentegen aan creatieve projecten, dan is hij liever volledig ondergedompeld in zijn werk. Intensieve sessies van twintig uur per dag volgen elkaar dan enkele weken lang op. Daarna neemt hij een of twee dagen pauze om zijn batterijen weer op te laden.
"Die vrije dagen zijn geen dagen waarop ik niet werk, maar dagen waarop ik niet in de studio ben", verduidelijkt hij. Die dagen benut hij voor de administratie van zijn bedrijf of voor andere projecten zoals podcasts en zijn een manier om productief te blijven terwijl hij even van focus verandert.
De impact van een mentor op je ondernemerstraject
Antoines ontmoeting met Leslie Brathwaite, een gerenommeerde producer die later ook zijn mentor werd, was bepalend voor zijn verdere carrière. Dankzij die relatie kon hij niet alleen zijn technische niveau opkrikken, maar kreeg hij ook een beter inzicht in de werking van de muziekindustrie op hoog niveau.
Voor Antoine is een mentor essentieel om 'beginnersfouten' te vermijden. "De grootste vijand van een ondernemer is twijfelen", aldus Antoine. Een mentor kan je helpen om met meer zekerheid beslissingen te nemen.
Maar hoe vind je zo'n gids? Volgens Antoine ontstaan die relaties vanzelf. Het is geen formeel proces. Je krijgt eerder een soort voeling met mensen die je bewondert en die interesse hebben in je projecten.
Relevant blijven in een wereld die voortdurend evolueert
Hoe vermijdt Antoine dat hij passé wordt in een sector met snel veranderende trends? Zijn strategie is duidelijk: iets unieks aanbieden dat artiesten niet zelf kunnen creëren.
Technologische innovatie staat centraal in die aanpak. Door voortdurend nieuwe oplossingen te ontwikkelen, blijft Antoine steeds een stapje voor en kan hij onderscheidende klanken aanbieden.
"Ik ben constant op zoek naar nieuwe technologieën die de sound subtiel zouden kunnen veranderen", legt hij uit. Dat zijn technische innovaties, maar ze maken een groot verschil voor professionals.
Het belang van delegeren
Een waardevolle tip die Antoine van zijn mentors kreeg, is de volgende: ken je sterktes, maar vooral je zwaktes zodat je je kunt laten omringen door de juiste mensen.
"Alles wat ik niet goed kan, delegeer ik zonder enige discussie", bevestigt hij. Met die pragmatische aanpak kan hij zich focussen op wat hij het best kan én weet hij zeker dat elk aspect van zijn bedrijf doeltreffend wordt beheerd.
Delegeren is in het bijzonder essentieel voor de commerciële aspecten van zijn job. Antoine concentreert zich liever op de creatieve relatie met de artiesten in plaats van op administratie. Die vertrouwt hij toe aan iemand die daar specifiek mee bezig is.