Share
Gezondheid

Later lezen?

Een vlotte werkhervatting na langdurige afwezigheid

Als werkgever is het een van de grootste uitdagingen om langdurig afwezige collega’s terug op volle kracht te krijgen. Zonder aangepast werk is de kans groot dat je werknemer opnieuw uitvalt en ben je jammer genoeg terug bij af. Pas deze maatregelen toe om je werknemer op een positieve wijze zijn werk te laten hervatten.

re-integratie maatregelen

Verlaag de drempel via progressieve werkhervatting

De drempel om na een langdurige afwezigheid terug aan de slag te gaan, is vaak torenhoog. Je medewerker én jij hebben er daarom baat bij om via progressieve werkhervatting die stap zo klein mogelijk te maken. Laat je werknemer bijvoorbeeld toe om parttime te starten en/of bouw langzaam op naar een fulltime takenpakket. Je medewerker zomaar op het werk droppen zonder aanpassingen en zien hoe hij na drie dagen terug uitvalt, is absoluut te vermijden. Zowel voor de werknemer als voor jou.

Voorbeeld: werk je met een ploegensysteem, dan kan het interessant zijn om de terugkerende medewerker eerst enkele dagshiften te laten werken.

 

Voorzie aangepast werk

Pas niet enkel de werkduur aan, maar ook het soort werk. Breng (tijdelijk) meer taakvariatie aan om stress te vermijden. Sowieso kan het geen kwaad om werknemers te laten roteren. Dit zal ook ergonomische klachten helpen voorkomen.

Als je werknemer minder mobiel is doordat hij tijdelijk in een rolstoel zit of met krukken loopt, is een fysieke job moeilijk. Denk dan goed na of hij voorlopig geen andere job kan uitvoeren.

Voorbeeld: iemand die net terug is en nog wat lichamelijke klachten ondervindt, heeft waarschijnlijk moeite met het werktempo. Is het onmogelijk om de band te vertragen, dan kan hij of zij misschien enkele niet-dringende administratieve taken uitvoeren.

 

Pas de arbeidsomstandigheden aan

Een werknemer die terugkomt na een lange afwezigheid heeft wellicht een aangepaste werkomgeving nodig. Zeker personen met fysieke klachten, zoals rolstoelgebruikers, moeten nog altijd even vlot hun werk kunnen uitvoeren. Zo toon je als werkgever ook dat je je medewerkers echt apprecieert en rekening houdt met hun individuele noden.

Voorbeeld: voor iemand met een specifiek letsel (rug, been, elleboog ...) is de voortdurende opeenvolging van kleine tilbewegingen – hoe licht ook – op den duur teveel. Moet je werknemer geregeld een onderdeel optillen en op de band zetten? Bekijk of je hiervoor (tijdelijk) een ergonomisch hulpmiddel kan voorzien.

 

Zorg voor psychosociale ondersteuning

Langdurige werkstress kan leiden tot een burn-out. Stress op het werk wordt niet altijd veroorzaakt door een grote lading werk, maar soms ook door een aanhoudende ruzie met een collega. Misschien stelt je afwezige werknemer zijn werkhervatting uit zolang dat ene conflict nog niet is opgelost. Of komt hij of zij zelfs helemaal niet terug.

Conflicten komen overal voor. Toch duiken ze vooral op in werkomgevingen waar weinig overleg of communicatie aanwezig is. Voorzie daarom:

  • overlegmomenten in groep om frustraties en botsingen bespreekbaar te maken en de plooien glad te strijken, bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks. Zijn er toch nog conflicten? Zorg dan voor een vaste bemiddelingsprocedure.
  • individuele overlegmomenten, want je werknemers hebben baat bij regelmatige feedback. Plan binnen je onderneming dergelijk overleg tussen je werknemers en jezelf of hun leidinggevenden. Zo heb je beter zicht op hoe iedereen zich voelt en wat er leeft.

 

Denk na over je re-integratiebeleid

Hoe meer op maat je ingevoerde maatregelen zijn, hoe vlotter een re-integratie zal verlopen. Elke kleine aanpassing kan een wereld van verschil maken voor je terugkerende collega. Denk onder meer aan een parkeerplaats dicht bij de ingang van het gebouw of een aangepaste bureaustoel.

Niet iedere werkgever heeft het budget om een kantoor ergonomisch tiptop in te richten, maar dat hoeft niet altijd. Soms volstaan kleine investeringen zoals een laptopstaander, een afzonderlijke muis en toetsenbord. Of kan je, door slimme aanpassingen, je kantoor dynamisch inrichten zodat je werknemers zelf kiezen waar ze het beste werken.

Het belangrijkste om te onthouden? Er zijn veel opties om je werknemer zo obstakelvrij mogelijk zijn werk te laten hervatten én die meteen ook de kans op een heruitval beperken. Doorgaans is dat wel maatwerk. Wil je graag begeleiding van experten om een degelijk re-integratiebeleid op te zetten? Neem dan contact met ons op.

Hou je medewerkers gezond en aan het werk

Ondersteun je personeel
Door Bart Desanghere
18 april 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.