Share
Veiligheid

Later lezen?

Veiligheid op de eerste plaats bij Plastic Omnium

Bij Plastic Omnium in Sint-Pieters-Leeuw monteren ze bumpers voor de elektrische wagens van Audi. Het bedrijf zet zwaar in op de veiligheid van haar medewerkers. Preventieadviseur Driss Bouzaya (41) doet een beroep op Liantis om hem hierin bij te staan. “Een enorme meerwaarde omdat de ervaren experten ons bedrijf goed kennen.”

plastic omnium getuigenis

Multinational

Plastic Omnium is een internationaal bedrijf met hoofdkwartier in Frankrijk. Zo’n 35.000 medewerkers leggen zich wereldwijd toe op de productie van kunststofonderdelen voor auto’s. In hun vestiging in Sint-Pieters-Leeuw leveren ze de bumpers voor de Audi e-tron. “Hier werken ongeveer 100 medewerkers waarvan 80 arbeiders en 20 bedienden”, vertelt Driss Bouzaya. Hij is er sinds twee jaar preventieadviseur en maintenance coördinator.

“Voor onze directeurs en het management staat veiligheid bovenaan de prioriteitenlijst. In alle vestigingen, voor zowel de arbeiders als de bedienden. Zo zijn er jaarlijks seminaries in Parijs voor alle preventieadviseurs. Het is goed om te weten dat ze dat belangrijk vinden én er financieel in investeren.”

 

Gevaar heftrucks

Binnen hun vestiging in Sint-Pieters-Leeuw vormen de heftrucks het grootste risico. “Waar we zwaar op hameren, is dat medewerkers de wandelpaden gebruiken. Dat doen we door hen te sensibiliseren tijdens gesprekken. Daarnaast hebben we ook structurele aanpassingen voorzien. Op gevaarlijke punten zijn er poortjes of andere veiligheidsbarrières zodat medewerkers verplicht moeten stoppen.”

“Ook op de heftrucks hebben we systemen die de voertuigen automatisch doen vertragen als ze op een bepaalde arcering rijden. Dat is een mooi voorbeeld van een investering die ons bedrijf maakt om de veiligheid nog meer op te krikken.”

 

Ruime expertise

Driss werkt nog maar twee jaar in het bedrijf als interne preventieadviseur. Daarom doet hij een beroep op de externe preventiedienst van Liantis om hem te ondersteunen. “Mijn contactpersoon Rik kent ons bedrijf door en door. Hij komt hier al vele jaren. Hij heeft veel ervaring waar ik van kan leren. Wanneer ik iets niet weet of een specifieke vraag heb, bel of mail ik hem en krijg ik snel een sluitend antwoord. Wat voor mij belangrijk is, is dat hij weet waarover hij spreekt en dat is zéker het geval.”

Rik van Liantis komt ook wekelijks een halve dag langs op de site om Driss bij te staan. “Hij helpt ons onder meer nieuwe machines gebruiksklaar te maken zodat de medewerkers er veilig mee aan de slag kunnen. Daarnaast maken we samen jaarverslagen op of verslagen als er zich een zwaar ongeval voordoet. Nu zijn we onderling ook bezig met de voorbereiding van een audit voor een ISO-certificaat. Dat Rik ons bij al die verschillende facetten begeleidt, zorgt voor gemoedsrust.”

 

Helikoptervisie

“Wat ons nog vooruit helpt, is het feit dat Rik altijd met een frisse blik naar onze werking kijkt. Omdat wij hier dagdagelijks werken, zien we bepaalde dingen anders. Of vinden we ze normaal. Maar Rik is dan diegene die dat in vraag durft te stellen, of voorstelt om iets anders aan te pakken.”

Ook voor opleidingen schakelt Driss Liantis in. “Dat gaat van de heftruck-opleidingen over EHBO-bijscholingen tot de algemene veiligheidsopleidingen. Daarnaast gebeuren ook de jaarlijkse medische keuringen door de experten. Last but not least maak ik ook graag gebruik van de digitale omgeving (My Liantis) waar ik kan communiceren met experten maar ook risicoanalyses kan uitvoeren, documenten kan terugvinden, noem maar op…”

“Kortom: de samenwerking met Liantis vormt een grote meerwaarde voor onze site.”

Ontdek hoe Liantis jouw interne preventiedienst kan ondersteunen

Lees meer
Door Martijn Vanhinsberg
28 augustus 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.