Share
Gezondheid

Later lezen?

De mentale gezondheid van je medewerkers verbeteren doe je zo

Je mentale gezondheid beïnvloedt alle aspecten van je leven, zowel thuis als op het werk. Daarom proberen steeds meer werkgevers en hr-medewerkers de mentale gezondheid van hun medewerkers positief te beïnvloeden. Want  er zijn veel mogelijkheden voor jou als werkgever om een impact te hebben. Hieronder enkele voorbeelden om het zelf ook toe te passen in je bedrijf.

mentale gezondheid werk

1. Zorg voor zoveel mogelijk natuurlijk licht

Constant binnen werken in onnatuurlijk licht is niet goed voor je humeur, gezondheid en zelfs productiviteit. Plaats bureaus zoveel mogelijk dicht bij een raam en in de meest (natuurlijk) verlichte ruimtes.

Heb je niet veel ramen op kantoor? Kies dan voor een lichtkleur die zo dicht mogelijk aansluit bij natuurlijklicht. Je maakt niemand blij met een fel wit licht of een onnatuurlijke tint oranje.

Op zoek naar een nieuw kantoor? Neem de beschikbaarheid van (dak)ramen mee als parameter in je keuze. Je medewerkers zullen je dankbaar zijn.

Tip: vergeet alleen niet om ook te investeren in zonnewering, indien nodig. Overdaad schaadt nu eenmaal, ook bij zonlicht.

 

2. Moedig medewerkers aan om te wandelen tijdens pauzes

Wandelen werkt enorm verkwikkend en helpt om geconcentreerd te werken. Bovendien is het voor heel wat medewerkers hun enige vorm van beweging tijdens de werkuren. Moedig daarom je personeelsleden aan tijdens pauzes al wandelend een frisse neus te halen.

 

3. Ga voor groenere ruimtes

Overweeg om planten toe te voegen aan de werkruimte. Wat groen hier en daar zorgt niet alleen voor meer uitnodigende en gezellige ruimte, maar onderzoek wijst ook aan dat groen op kantoor medewerkers effectief gelukkiger en productiever maakt. Er een jungle van maken hoeft nu ook weer niet, maar alle kleine beetjes helpen. Cactusje, iemand?

 

4. Bewaak de balans werk-privé

Een evenwichtige balans tussen werk- en privéleven van medewerkers is essentieel voor een goede mentale gezondheid. De stress die voortvloeit uit een slechte balans verhoogt de kans op een langdurige uitval van je  medewerker. Bovendien is tevreden personeel, ook productiever. Bespreek daarom als werkgever wat mogelijk is om voor een betere balans tussen werk en privé te zorgen.

Tip: luister ook bij je medewerkers zelf waar zij in geïnteresseerd zijn.  

Kies bijvoorbeeld voor flexibele werkuren, zodat de collega’s wat vroeger kunnen beginnen ’s avonds op tijd zijn om hun kinderen op te pikken aan de schoolpoort. Of voorzie voldoende vakantiedagen, en houd in de gaten dat iedereen die dagen effectief opneemt. Probeer ook een werkcultuur te creëren waar iedereen op tijd naar huis vertrekt en medewerkers niet het gevoel krijgen dat ze steeds overuren moeten kloppen.

 

5. Praat openlijk over mentale gezondheid

Mentale gezondheid is vaak taboe op de werkvloer. Dat zorgt ervoor dat medewerkers lang wachten om aan de alarmbel te trekken waardoor het vaak te laat is om nog in te grijpen. Maak duidelijk dat het normaal is om over mentale gezondheid te praten. Je verlaagt de drempel voor medewerkers om aan te kloppen bij jou of hun leidinggevende als ze hulp nodig hebben. Dit helpt om mentale gezondheid te waarborgen en verlaagt de kans op burn-outs drastisch. Leid je leidinggevende ook op om burn-out snel te herkennen en aan te pakken.

Investeer in de gezondheid van je personeel

Ontdek hier onze toolkit
Anne Hallez
Door Anne Hallez
28 januari 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.