Share
Preventie

Later lezen?

Liantis ondersteunt interne preventieadviseurs bij risicoanalyse trillingen

Machines nemen zwaar werk over van je medewerkers, maar kunnen op hun beurt zorgen voor nieuwe klachten. Liantis ondersteunt werkgevers en preventieadviseurs bij de opmaak van de risicoanalyse trillingen.  

Recent kocht Liantis een nieuwe trillingsmeter aan waarmee we de globale lichaamstrillingen kunnen meten in zowat elke situatie, zittend of staand in voertuigen of aan productie-installaties. Hoe we dit precies doen en wat de voordelen zijn van deze nieuwe apparatuur, lees je in dit artikel.

work life balance

Wat zijn de mogelijke klachten bij blootstelling aan trillingen? 

Bij het besturen van voertuigen of machines (heftruck, reachtruck, vrachtwagen, graafmachine ...) worden de bestuurders onvermijdelijk blootgesteld aan globale lichaamstrillingen. Dit kan ook het geval zijn bij het werken in de buurt van productie-installaties.  

Het Belgisch kenniscentrum over welzijn op het werk beschrijft hoe lichaamstrillingen op korte termijn problemen veroorzaken zoals spierspanning, stijve spieren, vermoeidheid, coördinatieproblemen, verstoorde zintuiglijke waarneming en spijsverteringsstoornissen.  

Op lange termijn kunnen er rugletsels ontstaan. Dit brengt lage rugpijn, lumbago, artrose, discushernia en ischias met zich mee. Ernstige schade komt meestal voor na een blootstellingsduur van 5 jaar. Zeker wanneer je rijdt over een ondergrond die niet egaal is, kan het trillingsniveau te hoog zijn, waardoor je lage rugklachten kan krijgen.  

De welzijnswetgeving bepaalt dat je als werkgever een specifieke risicoanalyse uitvoert om de risico's voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers, die het gevolg zijn van de blootstelling aan mechanische trillingen tijdens het werk, te evalueren en de nodige preventiemaatregelen te nemen. Om je hierbij nog beter te ondersteunen, beschikken onze experten ergonomie en arbeidshygiëne sinds kort over een nieuwe trillingsmeter.  

 

Hoe gaan we te werk?

Met onze (draadloze) meetapparatuur kunnen we de globale lichaamstrillingen meten in zowat elke situatie: zittend of staand in voertuigen of aan productie-installaties. 

Bovendien registreert een sensor ook de aanwezigheid van de operator op de machine. Op het moment waarop iemand afstapt, is deze persoon niet onderhevig aan trillingen. Dit neemt de trillingsmeter mee in de resultaten van de metingen. Zo kunnen we tijdens normale werkzaamheden duidelijk de blootstellingstijd in kaart kunnen brengen. 

Als werkgever ontvang je na afloop een overzichtelijk rapport met de inschatting van de risiconiveaus en de verbetervoorstellen, met focus op technische en organisatorische maatregelen. Je krijgt persoonlijke toelichting bij het rapport van een van onze experts.  


Eigenschappen en voordelen van de nieuwe apparatuur 

Wat mag je verwachten van de nieuwe trillingsmeter? 

  • De apparatuur is draadloos en wordt bediend met een app die alles registreert.  
  • Naast de trillingen op de bestuurdersstoel, wordt ook de trilling van de machine zelf gemeten. Hierdoor krijg je een beeld van de trillingsdemping van de stoel. 
  • Je kan de meting visueel volgen dankzij een computerprogramma waarmee de apparatuur verbonden is.  
  • Bij metingen op een machine die al staand bestuurd wordt, wordt er rekening gehouden met de periodes wanneer de bestuurder afstapt. 
     

Risicoanalyse hand-arm trillingen 

Naast globale lichaamstrillingen, zijn er ook de hand-armtrillingen die veroorzaakt worden door aangedreven handgereedschappen (slijpschijf, drilboor, heggenschaar …). Deze trillingen kunnen leiden tot gezondheidsproblemen in de bovenste ledematen. Ook voor deze risicoanalyse kunnen onze experts je bijstaan.  

We voeren de risicoanalyse uit door de berekening van het trillingsniveau van de gereedschappen. Dit gebeurt aan de hand van de trillingswaarde die de leverancier van deze gereedschappen aanlevert (of uit gespecialiseerde databanken). Op basis van deze trillingswaarde en de blootstellingstijd, kunnen we een risicoanalyse uitvoeren voor de verschillende handgereedschappen.    

 

Interesse?

Heb je interesse om een meting te laten uitvoeren in jouw organisatie? Contacteer dan je vertrouwde klantenadviseur of stuur je aanvraag naar ergonomie@liantis.be.  

Door Barbara De Loor
03 mei 2024

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.