Share
Stress

Later lezen?

Lawaai op de werkvloer: tips voor een stillere werkomgeving

Werk jij in optimale omstandigheden? Of stoor je je op kantoor soms aan lawaai? Van collega’s, van machines, van de straat buiten, … Wist je dat dit één van de oorzaken voor stress op het werk kan zijn? Of dat het soms zelfs leidt tot fysieke klachten? Hieronder vind je 5 tips voor meer rust op kantoor.

Lawaai op kantoor

Lawaai op kantoor

Een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie bracht het recent opnieuw onder de aandacht: het is niet goed om vaak blootgesteld te worden aan geluid. Dat lawaai schadelijk is voor het gehoor, weten we allemaal. Maar wist je dat te veel omgevingsgeluid zelfs stress, slapeloosheid of andere klachten met zich kan meebrengen? Dat beperkt zich ook niet tot mensen uit industriële beroepen, waar je dit eerder zou verwachten. Ook veel beeldschermwerkers ervaren lawaai terwijl ze aan het werk zijn. Uit een bevraging van 2.316 beeldschermwerkers door Liantis blijkt 1 op 2 regelmatig tot continue blootgesteld te zijn aan lawaai en daarnaast blijkt bovendien dat 1 op 3 dit als erg hinderlijk ervaart.

Het perfecte geluidsniveau

Maar wat is eigenlijk hét perfecte geluidsniveau op een kantoorwerkvloer? Er zijn verschillende opties, maar bij Liantis volgen we een Nederlandse praktijkrichtlijn. Die stelt een maximale streefwaarde voor van 45 dB (A). Voor vergaderen en studeren is dat 35 dB (A). Natuurlijk is het devies altijd: hoe minder lawaai, hoe beter. Daarnaast is het ook belangrijk om aandacht te hebben voor extra storende elementen zoals hoge geluidstonen zoals een piep of zogenaamd ‘intermittent’ geluid zoals sirenes.

Werkgevers kunnen verschillende stappen ondernemen om lawaai te vermijden:

  • Een eerste stap is het starten met een takenanalyse. Daarbij kijk je naar wie vooral moet telefoneren of overleggen en waar er het best in stilte gewerkt wordt. Het kantoor kan je dan inrichten op basis van het resultaat: ruimtes voorzien voor mensen die bellen, afgewisseld met stille ruimtes.
  • Je zit natuurlijk vast aan een takenpakket. Je kan niet zomaar zaken schrappen. Ook het gebouw zelf heeft bepaalde grenzen. Daarom is een vorm van collectieve bescherming vaak een meerwaarde. Denk maar aan akoestisch materiaal of geluidsabsorberende wanden of vloeren. Een bescheiden investering maakt vaak al grote verschillen.
  • Als ook dat niet voldoende zoden aan de dijk brengt, kan je de individuele medewerker beschermen met bijvoorbeeld ‘noise cancelling headphones’.

Vijf concrete tips om lawaai aan te pakken

  1. Maak goede afspraken op de werkvloer rond lawaai en bellen.
  2. Plaats niet meer dan 8 mensen samen in een landschapskantoor.
  3. Ga na of collega’s in zo’n landschapskantoor niet te dicht op elkaar zitten.
  4. Investeer in geluidsabsorberende wanden, vloeren of plafonds waar nodig.
  5. Zorg voor een mix van werkplekken: stille ruimtes voor geconcentreerd werk, ruimtes voor overleg en telefoongesprekken,...

Op zoek naar een preventiebeleid op maat van jouw medewerkers?

Ontdek de online toepassing Risico's beeldschermwerk van Liantis!

Door Martijn Vanhinsberg
12 augustus 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.