Share
Inspectiecampagnes

Later lezen?

Inspectiecampagnes 2024 dienstenchequesector: focus op arbeidshygiëne en ergonomie

Het Toezicht Welzijn op het Werk (TWW) organiseert jaarlijks gerichte inspectiecampagnes. Elk jaar zetten ze enkele specifieke thema’s en sectoren op de agenda. Al enkele jaren loopt een campagne om dienstenchequebedrijven op te volgen. In 2024 zet de inspectie deze campagne verder.    

Zijn advocaten btw-plichtig?

1. Focuspunten inspectiecampagne 2024

Dit jaar zal de inspectie aandacht besteden aan een aantal specifieke zaken:   

  • Risicoanalyses voor chemische agentia, manueel hanteren van lasten en moederschapsbescherming  
  • Het verplicht gezondheidstoezicht (wanneer je een nieuwe medewerker aanwerft en dan op periodieke basis)  
  • Je moet een schriftelijk bewijs kunnen voorleggen dat een werkplek waar iemand wordt tewerkgesteld eerst bezocht werd door een leidinggevende  
  • Je moet handschoenen en schoenen met antislip gratis ter beschikking stellen in je onderneming  

2. Oplossingen van Liantis

Liantis kan je de nodige ondersteuning bieden op vlak van arbeidshygiëne, ergonomie en verplicht gezondheidstoezicht. Hieronder lees je hoe we jou concreet kunnen helpen bij deze zaken.  

Arbeidshygiëne 
Als werkgever is het belangrijk om je medewerkers te beschermen tegen alle risico’s. Werken met chemische producten maakt hier een belangrijk onderdeel van uit. Je moet als werkgever dan ook de nodige maatregelen nemen om chemische risico’s zoveel mogelijk te beperken.  

Maar hoe begin je hieraan? Lees hieronder welke oplossingen Liantis aanbiedt om je hierbij te ondersteunen.  

Risicoanalyse chemische agentia
Als dienstenchequebedrijf is het absoluut geen evidentie om een klassieke risicoanalyse uit te voeren. Toch is het nog steeds nodig om de mogelijke gevaren van de chemische producten waarmee je medewerkers in aanraking komen, in kaart te brengen. Liantis kan je hierbij helpen met een risicoanalyse chemische agentia. 

Aan de hand van dit document maak je eerst een inventaris op van de gebruikte producten in jouw onderneming. Vaak ontbreekt een globaal overzicht van deze producten in dienstenchequebedrijven omdat medewerkers producten gebruiken die ter beschikking gesteld worden door de klant (de inlener) en niet door jou als werkgever.  

We stellen daarom als startpunt een lijst ter beschikking met veelvoorkomende producten en waarvoor deze typisch gebruikt worden binnen de schoonmaak. Je vindt er ook per product de mogelijke preventiemaatregelen. 

Voor een risicoanalyse chemische agentia betaal je 1 PE. 

Bestel via My Liantis/Mijn Welzijn op het Werk/tegel ‘betalende documentatie’ 

Bestel hier
Digitaal contactmoment
Hulp nodig van een expert? Als je kiest voor de risicoanalyse chemische agentia, dan kan je aanvullend een digitaal contactmoment vastleggen met een van onze arbeidshygiënisten. Die overloopt dan samen met jou al jouw vragen rond arbeidshygiëne.     

Het digitaal contactmoment kan je enkel in combinatie kiezen met de risicoanalyse chemische agentia. Voor de risicoanalyse in combinatie met een digitaal overleg betaal je 2,5 PE. 

Bestel via My Liantis/Mijn Welzijn op het Werk/tegel ‘betalende documentatie’ 

Bestel hier
Quickscan chemische agentia
Wil je graag nog extra hulp? Dan kan je jouw pakket aanvullen met de quickscan chemische agentia. Een ervaren preventieadviseur van Liantis komt dan bij jou ter plaatse om de chemische producten en de manier waarop je met deze producten omgaat in je organisatie samen te bekijken. 

Je bespreekt samen de aandachtspunten en risico’s van de gebruikte producten en hoe je hier correct mee om moet gaan. Daarnaast overloopt onze expert ook samen met jou hoe je je medewerkers kan beschermen tegen de effecten van deze chemische agentia. 

Voor de risicoanalyse chemische agentia, het digitaal contactmoment en de quickscan chemische agentia betaal je samen 4,5 PE  

Bestel via My Liantis/Mijn Welzijn op het Werk/tegel ‘betalende documentatie’ 

Bestel hier

Veiligheidsinstructiekaarten (VIKS)
Ten slotte ontwikkelden we een reeks veiligheidsinstructiekaarten (VIKS) voor de sector. De VIKS zijn een handig en praktisch hulpmiddel. Ze bevatten per arbeidsmiddel een beknopt overzicht van alle risico’s en preventiemaatregelen.  

Binnen ons gamma voor de dienstenchequesector zijn de VIKS beschikbaar voor de meest gebruikte producten binnen de sector: bleekwater, ontkalker, ontstopper... 

De prijs van de VIKS chemische agentia is 40 euro per stuk. 

Bestel via My Liantis/Mijn Welzijn op het Werk/tegel ‘betalende documentatie’ 

Bestel hier
Ergonomie
Naast je medewerkers beschermen tegen chemische risico’s, is fysieke belasting en lichamelijke klachten beperken op de werkvloer ook een belangrijk aandachtspunt. Investeren in ergonomie is daarom een noodzaak. Je zal zien dat je medewerkers zich hierdoor beter zullen voelen op het werk en ziekteverzuim als gevolg van fysieke klachten zal dalen. 


Risicoanalyse ergonomie
De sterk wisselende werkomstandigheden binnen de sector, vragen om een aangepaste aanpak op het vlak van ergonomie. We creëerden daarom een algemene ergonomische risicoanalyse, waar specifieke aandacht is voor de werkomstandigheden van mensen die werkzaam zijn als huishoudhulp.  

Voor de risicoanalyse ergonomie betaal je 1 PE. 

Bestel via My Liantis/Mijn Welzijn op het Werk/tegel ‘betalende documentatie’ 

Bestel hier

Digitaal contactmoment
Ook voor ergonomie kan je aanvullend kiezen voor extra begeleiding. Een van onze ergonomen legt graag een digitaal contactmoment met je vast om samen alles te overlopen.   

Het digitaal contactmoment kan je enkel in combinatie kiezen met de risicoanalyse ergonomie. Voor de risicoanalyse in combinatie met een digitaal overleg betaal je 2,5 PE. 

Bestel via My Liantis/Mijn Welzijn op het Werk/tegel ‘betalende documentatie’   

Bestel hierQuickscan ergonomie
Net zoals bij arbeidshygiëne, kan je voor ergonomie ook kiezen voor een quickscan. Tijdens een quickscan ergonomie komt een preventieadviseur ergonomie een halve dag bij jou ter plaatse om de productie- of werkprocessen te overlopen en de werkplekken te screenen.  

Het resultaat is een overzicht van alle knelpunten, met daarbij praktische verbetervoorstellen waarmee je de fysieke belasting van je medewerkers (verder) kan beperken. De quickscan ergonomie is mogelijk voor alle type functies. 

Voor het pakket quickscan ergonomie, risicoanalyse ergonomie en het digitaal contactmoment betaal je 4,5 PE 

Bestel via My Liantis/Mijn Welzijn op het Werk/tegel ‘betalende documentatie’

Bestel hier  

Vragen? 
Heb je vragen over dit aanbod of over de inspectiecampagnes? Neem dan gerust contact op met je persoonlijke klantenadviseur. 

Door Jasmien Van Hulle
11 april 2024

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.