Share
Ergonomie

Later lezen?

Efficiënt en gezond hybride werken dankzij ergonomie

De afgelopen jaren hebben we bijna allemaal kennisgemaakt met thuiswerk, maar sinds kort mogen we weer naar kantoor. Toch bestaan er nog enkele belangrijke vragen. Hoe moet een thuiswerplek er precies uitzien? Wanneer werk je van thuis uit en wanneer ga je naar kantoor? En hoe moet de kantoorinrichting hierop afgestemd zijn? In deze blog kom je meer te weten over ergonomie tijdens het hybride werken.

dynamisch kantoor tips

Uitdagingen van telethuiswerken

Gezond en efficiënt telethuiswerken gaat gepaard met heel wat uitdagingen. De twee grootste op vlak van ergonomie, zijn de stijging van het aantal uren voor het beeldscherm én de uitrusting van de thuiswerkplek. Uit onderzoek blijkt dat we door het vele thuiswerk en de talrijke online meetings meer tijd aan het beeldscherm besteden dan voordien. Dit is niet enkel vermoeiender voor de ogen en geest, maar ook ongezonder voor het lichaam. Dit komt omdat medewerkers vaak uren in ongunstige houdingen zitten tijdens het werken. Het is dan ook niet verrassend dat dit alles zorgt voor een stijging van fysieke en mentale klachten.

 

Wetgeving rond ‘werken met een beeldscherm’

Voor beide uitdagingen die bij het telethuiswerken komen kijken, biedt de wetgeving rond het werken met een beeldscherm ondersteuning. In de wet staat bijvoorbeeld te lezen dat medewerkers de werktijd aan een beeldscherm regelmatig moeten onderbreken om de belasting te verlichten.

Daarnaast bevat de wet een bijlage met de minimumeisen voor de beeldschermwerkpost. Aangezien telewerk typisch beeldschermwerk is, is dit ook hier dus van toepassing. Volgens de wetgeving is de werkgever verantwoordelijk voor deze apparatuur maar een onderlinge consensus tussen werknemer en werkgever moet er zijn. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een onderbouwd én gedragen telewerkbeleid.

 

De werkplekkeuzematrix

Maar hoe gaan we nu concreet om met het hybride werken én hoe gaan we onze kantoren inrichten en afstemmen op deze gewijzigde situatie? Voor ons advies deden we inspiratie op in het artikel van Theo Compernolle ‘Most open plan offices ar a disaster for intellectual productivity’ gebaseerd op zijn boek ‘How to design Brain-friendly flexible offices’.

Voor de inrichting van je (hybride) kantoor maak je het best eerst een taakanalyse op, waarbij je een onderscheid maakt tussen vier taken: concentreren, communiceren, samenwerken en opladen, en deconnecteren. Per taak kunnen we vervolgens in kaart brengen wat de noden zijn. Wanneer we dit dan combineren met de resultaten van onderzoek die uitwijzen waar welke taak het best past, komen we tot een werkplekkeuzematrix

Via deze matrix kunnen medewerkers dan steeds hun locatie kiezen op basis van de taak die ze willen uitvoeren en wie of wat ze hiervoor nodig hebben. Uiteraard zijn goede afspraken en planning op teamniveau nodig, om dit te doen slagen.

Wil je meer te weten komen over telewerken en ergonomie?

We helpen je graag verder!
Door Astrid Van Severen
14 april 2022

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.