Share
Gezondheid

Later lezen?

Griep op het werk: hoe voorkom je een griepepidemie?

Op het werk zitten veel mensen vaak dicht bij elkaar in een relatief compacte ruimte. Dat is een ‘ideale’ broeihaard voor virussen zoals griep en kan het ziekteverzuim in je bedrijf of organisatie fel doen stijgen. Al kan je als werkgever wel een aantal voorzorgsmaatregelen treffen en praktische tips delen om de verspreiding van griep in te dijken.

griepvaccin

Het griepvirus verspreidt zich zowel via de lucht als via de handen. Bij het hoesten, niezen en zelfs spreken kunnen fijne speekseldruppels in de lucht terechtkomen. Raken je medewerkers daarmee in contact of komen ze aan besmette voorwerpen zoals een deurklink, toetsenbord of telefoon, dan lopen ze risico op griep. Hetzelfde geldt voor handen schudden met besmette collega’s of klanten. Weten hoe het virus zich verspreidt, helpt om de strijd aan te gaan. Wapen je medewerkers daarom met onderstaande adviezen en maatregelen:

 

Voorkomen is beter dan genezen

Om jezelf en de mensen met wie je werkt te beschermen, is het belangrijk om te sensibiliseren rond (hand)hygiëne op de werkvloer. Eventueel kan je tijdens de grieppiek in de winter ook een aantal technische ingrepen of organisatorische maatregelen nemen. Zo loont het om je werknemers aan te moedigen hun vergaderingen zo kort mogelijk te houden en situaties te vermijden waarin veel medewerkers dicht op elkaar zitten. Al blijft inzetten op hygiëne de belangrijkste voorzorgsmaatregel.

Download deze poster met tips over handhygiëne om op te hangen in je bedrijf.

 

Ventileer en verlucht voldoende

In drukke werk- en leefruimtes vermindert de luchtkwaliteit, waardoor ziektekiemen vrij spel krijgen. Een ventilatiesysteem dat de lucht niet alleen recycleert, maar ook daadwerkelijk verse lucht binnenbrengt, is dan ook essentieel. Om ervoor te zorgen dat ziektekiemen zich zo min mogelijk verspreiden, bedraagt de luchtvochtigheid idealiter 50%. Stel het systeem goed af en verlies ook het onderhoud niet uit het oog. Een slecht onderhouden luchtverversingsinstallatie werkt namelijk contraproductief. Laat ventilatieroosters open en verlucht ook in de wintermaanden goed.

 

Wijs op het belang van hoest- en nieshygiëne

Bij een goede hygiëne op het werk heeft iedereen baat. Je medewerkers worden minder vaak ziek en besmetten anderen ook minder snel. Naast basishygiëne is daarbij ook hoest- en nieshygiëne cruciaal. Dat lijkt een ‘no-brainer’, maar wordt door veel mensen nog over het hoofd gezien. Je kan er de aandacht op vestigen door deze tips te delen:

  • Gebruik zoveel mogelijk wegwerpbare zakdoeken bij het niezen, hoesten of snuiten en gooi ze meteen weg.
  • Geen zakdoek in de buurt? Wend dan je hoofd af en nies in je elleboog – niet in je hand.
  • Was altijd je handen na het hoesten of niezen.
  • Raak je ogen, neus en mond zo weinig mogelijk aan.

Regelmatig de handen wassen is trouwens niet alleen belangrijk na het niezen of hoesten, maar ook in het algemeen. Hang als geheugensteuntje een poster met tips op in het sanitair. Medewerkers die niet altijd meteen de kans hebben om hun handen te wassen, houden het best een handdesinfectiemiddel in de buurt.

Tip! Plaats kranen met bewegingssensoren in de bedrijfstoiletten. Manuele kranen zijn immers een ‘dankbaar’ doorgeefluik voor virussen en bacteriën.

 

Besteed extra aandacht aan netheid

Aangezien griep ook doorgegeven wordt via voorwerpen, is het aan te raden om toetsenborden, telefoons, deurklinken, trapleuningen, kranen enzovoort regelmatig schoon te maken. Maak goede afspraken met de schoonmaakploeg tijdens het griepseizoen voor het desinfecteren van veelgebruikte ruimtes, oppervlaktes en materialen. Wat je verder nog kan doen, is reinigingsdoekjes ter beschikking stellen voor iedereen om de eigen werkplek schoon te houden.

 

Promoot een gezonde levensstijl op het werk

Waarom is de ene vatbaarder voor ziektes dan de andere? Dat heeft te maken met immuniteit. Factoren zoals stress, slapen, voeding en algemene fitheid spelen daarin een rol. Regelmatig bewegen helpt om ziekteverwekkers te bestrijden. Dat gebeurt het best in de buitenlucht. Moedig je medewerkers aan om geregeld een frisse neus te halen of een middagwandeling te maken. Benadruk het belang van een goede nachtrust. Geef voldoende ruimte voor gezonde pauzes en ontmoedig werken na de kantooruren voor een goede nachtrust. Kortom, maak werk van een duurzaam gezondheidsbeleid op de werkvloer, want gezonde medewerkers presteren doorgaans ook beter.

Tip! Geef duidelijk het signaal aan je personeelsleden dat het niet raadzaam is om ziek naar het werk te komen. Stimuleer zieke medewerkers dus om thuis te blijven tot ze volledig genezen zijn, zodat ze hun collega’s niet aansteken. Zeker in het griepseizoen!

 

Collectieve vaccinatie

Als werkgever kan je de griep uiteraard niet volledig schaakmaat zetten. Sommige mensen zijn nu eenmaal vatbaarder dan anderen. Met bovenstaande tips kom je echter al een heel eind. Wat ook een verschil kan maken, is een collectieve griepvaccinatie. Na een griepprik daalt de kans op besmetting aanzienlijk, wat mogelijk een positief effect heeft op het ziekteverzuim in je bedrijf of organisatie.

Bestel vandaag nog je griepvaccins

Bestel je vaccins
Door Laurence Vanparys
23 augustus 2021

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.