Share
Ergonomie

Later lezen?

Ergonomie op de werkvloer: preventieadviseur Kenneth Tack van Groep INTRO deed een Exo-Check

Groep INTRO is actief op verschillende vlakken: van sociale werkplaatsen tot buurtwerk, coaching en opleidingen. Het bedrijf opereert vanuit meer dan 70 vestigingen in Vlaanderen en Brussel en telt zo’n 1000 medewerkers. Genoeg werk op de plank dus voor preventieadviseur Kenneth Tack. Na fysieke klachten bij een team groenbeheerders liet hij een Exo-Check uitvoeren: vijf haagscheerders gingen een week lang aan de slag met zogenaamde exoskeletten.  “Samen voor een veilige en gezonde werkomgeving gaan, daar doen we het voor.” 

Kenneth, je werkt al 25 jaar bij Groep INTRO. Zag je de uitdagingen voor preventieadviseurs veranderen in al die tijd

"Absoluut. Vroeger was er ook wetgeving rond preventie en welzijn, maar die werd volgens mij een pak minder ernstig genomen. Vandaag is er een uitgebreid wetgevend kader en volgen we dat veel strikter. Soms denk je wel eens: gaat dat niet te ver? Maar ik vind het een positieve evolutie dat er veel meer oog is voor veiligheid en welzijn." 

Wat is voor jou een geslaagde werkdag?  

"Het is wellicht een cliché, maar een dag zonder grote zorgen of problemen en vooral zonder arbeidsongevallen is voor mij een geslaagde dag. Het geeft me ook voldoening als ik tijdens een werkbezoek merk dat de medewerkers gebruikmaken van de veiligheidsinstructiekaarten, dat ze bepaalde afspraken volgen. Dan zie ik dat we op dezelfde lijn zitten, dat we samen voor een veilige werkomgeving gaan. En daar doen we het voor. Omgekeerd kan de aanblik van een arbeider zonder werkschoenen ook wel nefast zijn voor mijn humeur" (lacht).  

Besteedt Groep INTRO veel aandacht aan preventie en welzijn?  

"Ja, preventie en welzijn staan hier hoog op de agenda. En dat is ook nodig: onze medewerkers in de sociale werkplaatsen hebben vaak specifieke noden en vragen dus om extra aandacht. Op de reguliere arbeidsmarkt kunnen medewerkers zich vaak uit de slag trekken met een handleiding. Bij dit soort medewerkers werkt dat niet. Er gaat dan ook heel veel tijd naar controleren, ondersteunen en opleiden. Elke werkplaats heeft bovendien een eigen coach, die de medewerkers zowel op werk- als op privévlak bijstaat."  

Maken jullie ook werk van een ergonomiebeleid?  

"Ja, we zetten meer en meer in op ergonomie. In onze kantoren gaat er bijvoorbeeld heel wat aandacht naar zitcomfort. Zo kunnen medewerkers na een bezoek aan de arbeidsarts een op maat afgestelde stoel krijgen. Verder hebben we verschillende hulpmiddelen in huis om hef- en tilwerk te verlichten. En ook de Liantis-workshops rond ergonomie komen elk jaar terug." 

Jullie lieten een Exo-Check uitvoeren door Liantis. Vanwaar kwam die vraag? 

"Samen met de arbeidsarts van Liantis stelden we vast dat er vooral bij de groenbeheerders vaak fysieke klachten waren, met uitval door ziekte als gevolg. Om voor meer ‘werkbaar werk’ te zorgen, motiveren we medewerkers om hun recupdagen beter te spreiden, om het werk beter te verdelen en vaker taken af te wisselen. Maar ook op ergonomisch vlak proberen we in te grijpen. Omdat de meeste klachten van de haagscheerders kwamen, besloten we om na te gaan of exoskeletten een effectief hulpmiddel konden zijn bij hun werk. Met een Exo-Check van Liantis krijg je een eerste indicatie of exoskeletten een goed idee zijn voor jouw medewerkers." 

Hoe verliep die Exo-Check?  

"Het begon met een grondige analyse van de werkposten: Welke fysieke belasting is er? Om welke taken gaat het? We kregen een demo van een drietal uur, waarbij vijf van onze mensen een exoskelet kregen om mee te werken. We hebben ze daarna een week lang gehuurd, en werden daarbij begeleid door de ergonomie-expert van Liantis."  

Wat was de conclusie?  

"De ervaring van de medewerkers was over het algemeen positief. Het was meteen duidelijk dat exoskeletten een meerwaarde kunnen betekenen in zo’n team. Ze bieden heel wat ondersteuning voor de rug en armen en verlichten de last. We bekijken nu om volgend jaar een of twee toestellen aan te kopen. We gaan daarbij niet over een nacht ijs. Na een geslaagde analyse en testfase is het nu aan ons om te bekijken welke skeletten het best beantwoorden aan de noden van onze medewerkers."   

Zie je een toekomst in exoskeletten?   

"Ja, zeker voor repetitieve en fysiek belastende taken, maar wel op voorwaarde dat ze passen binnen een ruimer, doordacht ergonomiebeleid. Nieuwe hulpmiddelen introduceren op de werkvloer kan namelijk behoorlijk uitdagend zijn. Als je zulke nieuwigheden wil integreren, moet de mentaliteit goed zitten. Je wil dat werknemers er het nut van inzien, dat ze zich er comfortabel bij voelen. Exoskeletten vragen een forse investering, er moet dus zeker draagvlak zijn. Maar dat is nu net waar wij preventieadviseurs goed in zijn: mensen warm maken voor nog meer veiligheid en welzijn."  

Meer weten over de Exo-Check?

Neem contact met ons op
Door Sharon Vandenbossche
25 oktober 2022

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.