Het risico op een arbeidsongeval verschilt sterk van sector tot sector, maar helemaal uitgesloten is het natuurlijk nooit. Bij een zware verwonding maakt snel en juist handelen tot de hulpdiensten arriveren, soms het verschil tussen leven of dood.
Om een lichte verwonding – een snijwonde, bloedneus, hyperventilatie … – te verzorgen, hoef je doorgaans geen professionals in te schakelen. In de aanwezige EHBO-koffer vind je heel wat materiaal om je collega te verzorgen. In deze blog leggen we je uit wat je te doen staat bij zes courante lichte verwondingen.
Zware letsels zijn natuurlijk een ander verhaal. Dan komt het erop aan om zo snel mogelijk de hulpdiensten te bellen of een arts in te schakelen. De eerste hulp die je in de kostbare minuten voor hun aankomst toedient, heeft dan een grote impact op de overlevingskansen van het slachtoffer.
Tip! Vermijd ongevallen door duidelijke singalisatie te voorzien.
Wat te doen bij een ernstige bloeding?
Bij hevig bloedverlies kan er shock of bewusteloosheid ontstaan bij het slachtoffer. Te veel bloedverlies is zelfs dodelijk. Laat iemand zo snel mogelijk de hulpdiensten bellen terwijl jij al eerste hulp verleent:
- leg het slachtoffer op de grond;
- zorg voor rechtstreekse druk op de wonde (bv. met een drukkend verband);
- leg het gewonde ledemaat hoger (bv. het been op een kussen of ander verhoog)
Bij een lichte snijwonde vind je het nodige materiaal in de EHBO-koffer.
Hoe behandel je een zware brandwonde?
Brandwonden door kokend water of een andere warme vloeistof zijn het meest voorkomende ongeval op kantoor. Ze zijn ongelofelijk pijnlijk en vereisen onmiddellijke behandeling. Of het nu om een lichte of zware verbranding gaat: houd de verbrande huid 15 tot 20 minuten lang onder koud stromend water. Is de huid beschadigd of merk je blaren op, dek de wonde dan af met een steriel verband en schakel meteen professionele hulp in.
Wat bij een verstuiking, ontwrichting of breuk?
Bij een verstuiking is het moeilijk en erg pijnlijk om het gekwetste lichaamsdeel te bewegen of plooien. Eventueel treden ook zwelling en blauwe plekken op. Een verstuikt lichaamsdeel plaats je hoger en laat je 15 minuten afkoelen, bijvoorbeeld met een koud kompres. Rust en zo weinig mogelijk bewegen zijn verder het beste medicijn.
Een ontwricht ledemaat staat meestal in een abnormale hoek, is erg pijnlijk en gezwollen. Ondersteun het getroffen gewricht met een kussen of opgerolde dekens en laat je collega rusten. Probeer in geen geval om zelf het ledemaat terug in de juiste positie te zetten, maar contacteer zo snel mogelijk een arts.
Kan het slachtoffer zijn ledemaat niet plooien of bewegen, dan is de kans groot dat het gebroken is. Soms staat het ledemaat in een abnormale stand of maakt het een knarsend geluid bij beweging. Een breuk is enorm pijnlijk, gezwollen en soms is er zelfs een bloeding. Roep er zo snel mogelijk een dokter bij of schakel de hulpdiensten in. In de tussentijd ondersteun je het ledemaat met een kussen.
Hoe handel je bij een hersenschudding?
Een hersenschudding varieert van licht tot ernstig en kan serieuze gevolgen hebben. Zo kan een zware schudding tot hersenbeschadiging of zelfs een hersenbloeding leiden. Enkele symptomen:
- lichtschuwheid (geen licht kunnen verdragen);
- hoofdpijn;
- misselijkheid en braken;
- duizeligheid;
- eventueel ook bewustzijns- en/of geheugenverlies.
Bel zo snel mogelijk een arts of de hulpdiensten. In afwachting van professionele hulp breng je je collega naar een donkere ruimte. Strakke kledij maak je los en je checkt regelmatig ademhaling en hartslag.
Kordaat en correct handelen
Gebeurt er een ongeluk op het werk of wordt een collega plots onwel, dan is er best altijd iemand in de buurt die zo snel mogelijk eerste hulp kan toedienen. In een stressvolle situatie is het immers nóg moeilijker om rustig te blijven. Een goede EHBO-kennis is dan ook een must om snel en kordaat te hulp te schieten. Bij een zware verwonding kan dat zelfs het verschil maken tussen leven en dood.