Share
Gezondheid

Later lezen?

Je medewerkers gezond houden tijdens de coronacrisis

Voorkomen is beter dan genezen. Zéker nu. Heel wat mensen werken van thuis uit, maar dat is jammer genoeg niet in alle bedrijven mogelijk. Hoe bescherm je je werknemers die nog elke dag naar het werk moeten? Deze simpele voorzorgsmaatregelen helpen alvast.


1. Wijs op besmettingsrisico’s

Als werkgever zorg je voor schone werkplaatsen, maar een deel van de verantwoordelijkheid ligt uiteraard ook bij je medewerkers. Informeer je personeelsleden daarom over:

  • Handhygiëne: regelmatig en grondig de handen wassen met zeep en warm water kan het risico op besmetting stevig inperken. Doe dat voor en na het eten, na elk toiletbezoek en na het aanraken van gemeenschappelijke items zoals de koffiepot, printer of telefoon.
  • Hoest- en nieshygiëne: in plaats van in je hand, hoest of nies je beter in je elleboog of tegen je schouder. Nog beter is om een papieren zakdoek voor je mond en neus te houden en hem daarna weg te gooien. Zo minimaliseer je de verspreiding van ziektekiemen. Nies in je handen als het niet anders kan, maar was ze dan meteen.
  • Gezicht aanraken: je handen raken heel veel oppervlakten en objecten aan die mogelijks besmet zijn met virussen. Door daarna je ogen, neus of mond aan te raken kan het virus je lichaam binnendringen en je zo besmetten. Probeer er dus extra op te letten dat je niet te veel aan je gezicht (ogen, mond en neus) zit.
  • Ziekteverspreiding: via posters en andere vormen van interne communicatie kan je medewerkers sensibiliseren over hoe virussen zich verspreiden en waarom het bijvoorbeeld zaak is om zo min mogelijk de eigen ogen, neus of mond aan te raken.

Tip: was de handen 40-60 seconden met zeep en warm water, zeker ook onder de nagels. Download de gratis poster voor handhygiëne en hang hem op als reminder voor je personeel.

 

2. Hou een veilige afstand

Om besmetting te voorkomen, is het belangrijk om minimaal 1,5 meter afstand te houden. Wanneer iemand hoest of niest, kan je die kleine bacteriën inademen en zo ziek worden. Zet je werknemers daarom op kantoor zo ver mogelijk uit elkaar, zodat ze zeker 1,5 meter van elkaar zitten. Laat je werknemers desnoods in shiften werken, om zo te grote groepen te vermijden.


3. Stimuleer zieke medewerkers om thuis te blijven

Veel collega’s die verkouden zijn, gaan uit plichtsbesef toch werken. Geen goed idee, want het coronavirus heeft in zijn lichte vorm heel wat gelijkaardige symptomen als een verkoudheid zoals hoesten, een loopneus of keelpijn.

Een zieke medewerker blijft dus het best lang genoeg thuis om geen andere collega’s aan te steken. Communiceer dus in het begin al, dat mensen met symptomen zeker niet komen werken en hun huisarts contacteren.

 

4. Bescherm risicogroepen

Bepaalde bevolkingsgroepen zijn kwetsbaarder voor het ontwikkelen van ernstige symptomen. De risicogroepen voor corona zijn onder andere:

  • Personen ouder dan 65 jaar.
  • Mensen met een onderliggende ziekte (diabetes, hartziektes, long- en nieraandoeningen).
  • Personen van wie het immuunsysteem verzwakt is.

Verlaag de kans op besmetting bij deze mensen door te vermijden dat ze naar kantoor moeten. Laat ze (indien mogelijk) thuiswerken of geef hen tijdelijk aangepast werk.

Indien je niet de maatregelen van telewerk, social distance en andere hygiënemaatregelen kan respecteren en je bedrijf niet-essentieel is, dan ben je verplicht te sluiten en komen je werknemers in aanmerking voor tijdelijke werkloosheid door overmacht.

 

5. Reinig de kantooromgeving regelmatig

Deurklinken, toetsenborden, knoppen op de printer … Het zijn niet alleen broeihaarden van bacteriën, maar ook van virussen zoals verkoudheden, griep en corona. Laat alle apparatuur en kantoormeubilair dus regelmatig reinigen en ontsmetten, en voorzie ontsmettende doekjes. Moedig medewerkers aan om hun toetsenbord en pc-muis daarmee op tijd en stond te reinigen.

 

6. Promoot een gezonde levensstijl

Goed slapen, voldoende bewegen, stressniveaus beheersen … Het zijn stuk voor stuk bouwstenen om je algemene gezondheid en conditie op peil te houden en om je lichaam te wapenen tegen virussen. Een gezonde mentale en fysieke gezondheid is immers een boost voor het immuunsysteem. Die boodschap op de werkvloer verspreiden, is ook een belangrijke manier om je medewerkers te sensibiliseren.

Een gezonde levensstijl op het werk promoten doe je zo.

 

Door Barbara De Loor
24 maart 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.