Share
Eerste werknemer

Later lezen?

Wim Roels (Cycle Valley): een versnelling hoger schakelen doe je niet alleen

Eenmaal je zaak op toerental komt, sta je als zelfstandige vroeg of laat voor een belangrijke keuze: personeel aanwerven en groeien, of alleen verder doen. Wim Roels (50) van Cycle Valley uit Dilbeek moest er niet lang over nadenken. Hij koos resoluut voor groei. Na 4 jaar ondernemen heeft hij ondertussen zijn derde collega in dienst genomen. “Best pittig, maar zalig voor mijn onderneming.”

Cycle Valley personeel aanwerven

Goesting

Files, files en nog eens files. Als salesverantwoordelijke bij een multinational verloor Wim dagelijks heel wat tijd in zijn bedrijfswagen. Tijdens die vervelende autoritten broedde hij vier jaar geleden op zijn ondernemersidee. “Had ik maar een bedrijfsfiets in plaats van een auto. Weg met de files. Maar, dan zou ik wel dezelfde service willen als bij een bedrijfswagen. Een platte band? Meteen opgelost. Een onderhoud? Direct geregeld. Zo ontstond Cycle Valley, ondertussen drie jaar geleden.”

Cycle Valley voorziet bedrijven van (elektrische) fietsen en koppelt daar een all-in-service aan: van advies over onderhoud tot de juiste verzekeringen. Wim waagde zijn eerste stappen hierin als zelfstandige in bijberoep. Al na enkele maanden voelde hij de nood om in hoofdberoep te gaan werken. Hij gaf de zekerheid van zijn vaste job op, en dook in het avontuur.

“Iets dat ik me nog geen moment beklaagd heb. Ik voelde bij het begin meteen een soort goesting. Goesting om mijn idee te ontwikkelen en in de markt te zetten. De goesting om bedrijven de meerwaarde van fietsen te tonen en dat ook over te brengen aan hun medewerkers.” Het enthousiasme van Wim bleek al gauw aanstekelijk te werken. Op het klantenlijstje van Cycle Valley staan ondertussen grote namen zoals het Europees Parlement, Bpost en het UZ Brussel.

 

Helpende handen

Al na een jaar merkte Wim dat hij het niet meer alleen kon bolwerken.

“Ik voelde dat ik een remmende factor was in de groei van mijn bedrijf. Dus kwam er een belangrijk sleutelmoment. Neem ik iemand in dienst en ga ik volle gas vooruit, of blijf ik ter plaatse trappelen?”

Maar de keuze was snel gemaakt. Wim wilde met zijn onderneming een versnelling hoger schakelen. En dus moesten er een paar extra helpende handen komen.

Eenmaal die knoop doorgehakt was, begon Wim aan de strategische oefening. “Wat doe ik allemaal zelf, en wat kan ik toevertrouwen aan een collega. Dat was niet makkelijk, maar ik slaagde er wel in om een afgelijnd takenpakket samen te stellen. Zo wist ik dat ik op zoek was naar een voltijdse salesmedewerker voor de regio’s Antwerpen en Limburg. Bovendien wou ik iemand die al wat ervaring had en weinig inlooptijd nodig zou hebben. Via mijn eigen netwerk kwam ik uit bij Pieter: een dertiger met ervaring als verkoper bij een fietsenhandelaar.”

 

Kostenplaatje en administratie

Wanneer je werkgever wordt, gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. En dat roept een berg vragen op. Wat kost een eerste aanwerving? En welke administratieve verplichtingen moet je nakomen? “Ik onderschatte wat daar allemaal bij komt kijken. Als nieuwe werkgever ken je die specifieke wetgeving niet. Zo bestaan er bijvoorbeeld RSZ-kortingen als je een eerste medewerker aanwerft. Voor al die zaken doe ik liever een beroep op experten. Gelukkig kon ik bij mijn klantenadviseur van Liantis terecht voor concrete info en advies.”

TIP : download het e-book en ontdek hoeveel zo’n eerste medewerker precies kost

Die eerste loonberekening zal Wim niet gauw vergeten, maar daarmee was de kous niet af. “Plots had ik een arbeidsongevallenverzekering nodig en moest ik een intern preventieadviseur aanstellen. Voor mij was dat allemaal nieuw. In het begin heb ik gewoon gevraagd: wat is er verplicht? Die zaken heb ik meteen geregeld. Voor alle aanvullende zaken nam ik rustig de tijd. Ik woonde infosessies bij en vroeg advies aan experten. Zo kon ik voor mezelf prioriteiten stellen.”

 

People manager

Zijn witte raaf had Wim snel gevonden. Maar een goede match op papier, betekent daarom nog niet dat het ook op de werkvloer klikt. “Schrik heb ik nooit gehad. We hebben elkaar voordien verschillende keren gezien en ik had er vertrouwen in. Ik heb daar tijd ingestoken, om te zien of het klikte tussen ons. Bovendien ben ik geen controlefreak: ik kan zaken uit handen geven en vertrouw Pieter dat hij die goed aanpakt. En als hij vragen heeft, kan hij altijd bij mij terecht. Dat weet hij.”

Ondertussen is het team van Wim al drie collega’s sterk: één vaste medewerker, een freelancer en iemand die met een IBO-contract een opleiding volgt op de werkvloer. De stress, zo geeft de zaakvoerder toe, is hierdoor wel toegenomen.

“Ik heb de eindverantwoordelijkheid en ik wil dat het voor iedereen goed loopt. Dat is best pittig, maar ondertussen is het wel zalig om je onderneming te zien groeien.”

 

Een geoliede organisatie

Die groei wil Wim de komende jaren verderzetten. “Binnen twee jaar willen we met Cycle Valley dé referentie zijn in België. Om die groei te ondersteunen zal ik zeker nog één iemand extra aanwerven die de backoffice van onze verkoop doet. Daarnaast wil ik inzetten op efficiëntie. Door processen te automatiseren wil ik ervoor zorgen dat alles gestroomlijnd en meer gestructureerd verloopt.”

Broedt Wim daarnaast nog op andere innovatieve ideeën? “Wie weet, vorm ik in de toekomst nog een ander hersenspinsel om tot een concreet project (lacht). De eerstkomende jaren wil ik me focussen op Cycle Valley en mijn concept zo goed mogelijk doen groeien. Want de goesting waarmee ik vier jaar geleden gestart ben, die neemt alleen maar toe!”

Je bedrijf doen groeien met personeel?

Begin met een goede aanwerving
Door Martijn Vanhinsberg
05 februari 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.