Share
Personeelsbeleid

Later lezen?

Welke impact heeft digitalisering op de arbeidsmarkt?

De digitalisering heeft niet alleen een impact op ons dagelijks leven, ook op de werkvloer en arbeidsmarkt zitten we volop in het digitale tijdperk. Met alle kansen én uitdagingen die daarmee gepaard gaan. Als verantwoordelijke binnen Liantis voor de ontwikkeling van digitale oplossingen voor werkgevers, gaat Nele Zwaenepoel dieper in op de opportuniteiten en uitdagingen van de digitalisering voor bedrijven. 

work life balance

Meer productiviteit

Door je processen te automatiseren en te stroomlijnen, kan je als bedrijf efficiënter werken en dus heel wat tijd besparen. Die tijdwinst vertaalt zich direct in een hogere productiviteit, wat dan weer bijdraagt aan de groei van jouw bedrijf. Maar efficiëntie is slechts het topje van de ijsberg als het gaat om de voordelen van digitalisering. 

 

Innovatie

Innovatie is een andere belangrijke kans voor bedrijven. Digitalisering opent deuren naar de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten, waardoor zij hun marktaandeel kunnen vergroten en meer klanten kunnen bereiken. Denk maar aan Apple dat dankzij de introductie van digitale muziekdragers eerst iTunes en later Apple Music lanceerde en zo een volledig nieuwe doelgroep kon aanspreken. Innovatie kan ook leiden tot een verhoogde klantentevredenheid, wat essentieel is voor een duurzame groei. 

 

Flexibel werken

Ook de op werkvloer zelf creëert de digitalisering nieuwe mogelijkheden. Zo zijn flexibele werkvormen zoals telewerken niet meer weg te denken in heel wat bedrijven en organisaties. Dit biedt werknemers een betere balans tussen werk en privé, wat niet alleen hun welzijn ten goede komt, maar ook hun productiviteit.  

Toch is het ook belangrijk om duidelijke afspraken te maken aangezien de digitalisering de manier van samenwerken grondig hertekend heeft. Collega’s zien elkaar niet meer elke dag. Daardoor is het essentieel de juiste communicatietools beschikbaar te stellen, om de samenwerking soepel te laten verlopen, zelfs als je medewerkers niet fysiek aanwezig zijn op de werkplek. 

 

Datalekken

Hoewel de voordelen talrijk zijn, gaat digitalisering ook gepaard met een aantal uitdagingen. De grootste uitdaging is ongetwijfeld de beveiliging van persoons- en bedrijfsgegevens. Met de toename van digitale processen groeit ook het risico op datalekken en cyberaanvallen. Als bedrijf moet je dus investeren in de beveiliging van zowel je eigen data als die van je klanten om deze risicos tot een minimum te herleiden. 

 

Change management

Een tweede uitdaging is het change management binnen de onderneming. Digitalisering brengt vaak een cultuurverandering met zich mee, zowel voor je organisatie als voor je medewerkers. Het is belangrijk om je werknemers vanaf het begin bij deze veranderingen te betrekken, zodat ze begrijpen waarom bepaalde stappen worden gezet. Daarnaast moet je voldoende tijd inplannen voor training en opleiding, zodat iedereen de nodige vaardigheden kan ontwikkelen om succesvol met de nieuwe technologieën om te gaan. 

 

Prijskaartje

Ook het financiële aspect van de digitalisering kan voor sommige bedrijven een serieuze uitdaging vormen. Digitalisering vereist aanzienlijke investeringen, zowel in technologie en infrastructuur als in opleiding en training. Het goede nieuws is evenwel dat die investering na verloop van tijd zichzelf terugverdient dankzij een grotere efficiëntie en productiviteit. 

 

Veranderende arbeidsmarkt

Naast de veranderingen op microniveau (binnen jouw bedrijf), heeft digitalisering ook een impact op macroniveau, dat wil zeggen op de arbeidsmarkt. Terwijl automatisering bepaalde traditionele functies overbodig maakt, leidt het ook tot de creatie van nieuwe banen. Functies zoals data-analist, AI-specialist en cybersecurity-expert winnen steeds meer aan belang in onze digitale wereld. 

De snelheid waarmee deze veranderingen plaatsvinden kan echter ook overweldigend zijn. Het is daarom des te belangrijker om je medewerkers de nodige training en opleiding aan te bieden, zodat ze nieuwe vaardigheden kunnen ontwikkelen en zich kunnen aanpassen aan de veranderende eisen van hun functie.  

Toch biedt de digitalisering vooral ook een win-win voor jou als werkgever en voor je werknemers. Door repetitieve taken te automatiseren, kunnen je medewerkers meer tijd besteden aan boeiende taken waarin ze een echte meerwaarde betekenen voor je bedrijf.  

 

Benieuwd hoe Liantis bijdraagt aan de digitalisering van je administratie?

Ontdek onze integraties
Door François Cauliez
01 oktober 2024

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.