Share
Onboarding

Later lezen?

Wat is onboarding?

Onboarding slaat op het geheel van initiatieven die je voorziet om een nieuwe werknemer wegwijs te maken in je organisatie. De inwerkperiode van een nieuwe medewerker is van groot belang voor het verdere verloop van de samenwerking, maar is ook voordelig voor jou als werkgever.

Wat is onboarding

De ideale kandidaat heb je gevonden, nu is het tijd om je nieuwe aanwinst zo goed mogelijk te ontvangen. Onboarding is een relatief nieuwe term voor het proces dat een werknemer tijdens zijn inwerkperiode doorloopt. Maar onboarding omvat meer dan een nieuwe collega laten wennen en inwerken. Het komt erop aan dat je uittekent hoe je werknemer tijdens de eerste weken kennismaakt met je diensten en producten, zodat hij binnen de kortste keren zelfstandig kan werken, net omdat hij voldoende werd ondersteund tijdens zijn opstart.

De laatste jaren wordt er steeds meer aandacht besteed aan het ontvangen en opvangen van een nieuwe medewerker. Vroeger werd een nieuwe aanwinst al eens aan zijn lot overgelaten onder het motto ‘zwemmen of verdrinken’. Dat kan voor frustratie en ontgoocheling zorgen, met alle gevolgen van dien.

Het belang van onboarding

Iedereen heeft er baat bij dat een nieuwe collega gestructureerd wegwijs wordt gemaakt in zijn nieuwe functie. Heel vaak spelen de collega’s uit de onmiddellijke omgeving daarin een grote rol. Sommige bedrijven werken al met mentors of ‘buddy’s’ die deel uitmaken van een groter onboardingsbeleid. Dat kan bestaan uit individuele sessies, trainingen, (online) opleidingen, praktische meeloopstages …

Voor je nieuwe medewerker is de eerste werkdag een spannende en belangrijke dag, vol eerste indrukken. Maak er een fijne ervaring van door een leuk welkomstpakket samen te stellen en te overlopen hoe je de volgende dagen hebt gepland. Introduceer meteen ook het team waarin hij terechtkomt en enkele belangrijke personen en afdelingen, zoals de hr-dienst. Een warme welkom is de eerste stap naar een succesvolle samenwerking.

Onboarding loont

Wie een werknemer aan zijn lot overlaat zodra hij is aangeworven, is zijn laatste aanwinst mogelijk snel kwijt aan een andere organisatie. En die verspilling van talent kost handenvol geld. Onboarding vraagt ook altijd wat tijd en inzet, maar die inspanningen lonen.

De voordelen van onboarding voor werkgevers

  • Je medewerker is 34% sneller productief;
  • je medewerker is sneller ingewerkt in de bedrijfscultuur;
  • het engagement van je medewerker verhoogt;
  • je versterkt je bedrijfsimago.

Kortom: je medewerker integreert vlotter, werkt sneller zelfstandig en is meer geneigd om te blijven wanneer het wat minder gaat.

Start met onboarding in jouw onderneming

Help me op weg
Florence Van Coillie
Door Florence Van Coillie
18 augustus 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.