Share
Personeelsbeleid

Later lezen?

Wat is ergonomie op het werk eigenlijk?

“Je houding verzorgen”. Dat is wat de meeste mensen linken met het woord ‘ergonomie’. Maar de term betekent veel meer dan dat. We spraken met onze expert Stephan Tomlow over de nieuwe wetgeving rond ergonomie en waarom die zo belangrijk is, zeker in het licht van de toenemende cijfers rond langdurig zieken in België. Op deze blog bieden we een antwoord op de meestgestelde vragen van werkgevers en ondernemers rond ergonomie op het werk.  

work life balance

Wat is ergonomie precies?

Ergonomie draait om het aanpassen van de werkplek, werkomgeving en werkproducten aan de mens, met als doel de gezondheid en veiligheid van medewerkers te waarborgen en de productiviteit, efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid van producten te optimaliseren.   

Dit betekent dat bedrijven actief maatregelen nemen om fysieke klachten, zoals rug- en nekproblemen, te voorkomen. Denk hierbij aan aangepaste werkposten, ergonomische stoelen of hulpmiddelen om repetitieve bewegingen te verminderen.  

 

Wat is de impact van langdurig zieken? 

Een schokkend cijfer: een derde van de langdurig zieken in België blijft thuis door fysieke klachten, zoals rug-, nek- en schouderpijn. Hoewel mentale aandoeningen (zoals burn-out en depressie) ook een groot deel van de ziektegevallen vertegenwoordigen, is het belangrijk om stil te staan bij de impact van fysieke klachten, vooral in sectoren waar zware arbeid de norm is.  

 

Wat houdt de nieuwe wetgeving in?

De wetgeving rond ergonomie werd in mei 2024 vernieuwd. Voorheen bestonden er al regels rond het manueel hanteren van lasten (tillen, trekken, duwen...), beeldschermwerk en staand werk. Deze regels blijven bestaan, maar de focus wordt nu uitgebreid naar een breder scala aan fysieke klachten. Een belangrijke toevoeging is dat ergonomie nu expliciet gedefinieerd wordt als het aanpassen van het werk aan de mens, en niet andersom.  

 

Wat betekent dit voor jouw bedrijf? 

 Wanneer een werkpost gewijzigd of vernieuwd wordt, moet er voortaan verplicht een ergonomische evaluatie plaatsvinden. Dit geldt voor zowel kantooromgevingen (bijvoorbeeld nieuwe bureaustoelen) als productieomgevingen (bijvoorbeeld een nieuwe productielijn of de herinrichting van een werkruimte).   

Bovendien moet je nu ook jaarlijks jouw risicoanalyse updaten. Voor sommige sectoren, zoals bij het beeldschermwerk, werd er al een vijfjaarlijkse analyse verplicht, maar nu wordt dit voor alle arbeidsplaatsen jaarlijks verplicht.  

 

Waarom is dit belangrijk voor jouw onderneming?  

Hoewel de nieuwe regelgeving mogelijk meer administratieve lasten met zich meebrengt, is het van cruciaal belang om te beseffen dat investeren in ergonomie op lange termijn loont. Door fysieke klachten bij werknemers te verminderen, draag je bij aan een hogere productiviteit en een gezondere werkomgeving. Werknemers die zich goed voelen, zijn namelijk niet alleen gelukkiger, maar ook efficiënter.  

 

Wie moet ermee aan de slag? 

De werkgever is verantwoordelijk voor de risicoanalyse en eventuele maatregelen die daarbij komen kijken. In kleinere bedrijven kan dit betekenen dat de werkgever zelf de interne preventieadviseur is, terwijl grotere bedrijven vaak een aparte preventieadviseur hebben. Indien nodig kunnen bedrijven een beroep doen op externe diensten, zoals de preventieadviseurs ergonomie van Liantis. 

 

Conclusie

De nieuwe ergonomiewetgeving biedt bedrijven duidelijke handvaten om werkplekken veiliger en gezonder te maken voor hun medewerkers. Met een steeds grotere groep langdurig zieken is dit een belangrijke en noodzakelijke evolutie. De ergonomische evaluaties en de jaarlijkse risicoanalyse vragen extra tijd en moeite, maar uiteindelijk komen die maatregelen de gezondheid van je medewerkers én je bedrijf ten goede.  

 

Meewerken aan een gezonde werkhouding voor je werknemers?

Check onze E-learning ergonomie bij beeldschermwerk
Door Aaron Götze
22 oktober 2024

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.