Share
Loonbeleid

Later lezen?

Wat is een eindejaarspremie en is het verplicht?

Een eindejaarspremie of dertiende maand is een extra maandloon dat medewerkers op het einde van het jaar ontvangen. Hebben je medewerkers er recht op en ben je als werkgever verplicht om een dertiende maand te betalen? Juridisch expert Gerben Vermeulen geeft een antwoord. 
Je team motiveren met een loonbonus

Hoeveel bedraagt de eindejaarspremie?

Gerben: “Er wordt ook vaak gesproken over een ‘dertiende maand’, omdat het op het einde van het jaar betaald wordt en het bedrag meestal wel overeenkomt met een maandbedrag. In PC 200 voor bedienden is de eindejaarspremie gelijk aan het brutoloon van december.” 

“Er is eigenlijk geen algemene verplichting om een eindejaarspremie te betalen. Je moet dit in eerste instantie op sectoraal niveau bekijken: is er een cao die dit oplegt? Is dat er niet, dan kan je kijken op ondernemingsniveau: staat dit in het arbeidsreglement? Ook wanneer dat niet aanwezig is, kan je een individuele overeenkomst opstellen. Maar in de meeste paritaire comités is dat wel al voorzien.”, gaat Gerben verder. 

Bekijk nu

 

Cafetariaplan met eindejaarspremie

“Of het mogelijk is om de eindejaarspremie om te zetten in het cafetariaplan, hangt ook af van de afspraken op sectoraal niveau.”, zegt Gerben. 

Senior hr-consultant Marie-Paule Bibaer legde eerder al uit dat een cafetariaplan een manier van flexibele verloning is 

Gerben geeft nog een belangrijke tip: “Het is belangrijk dat je als werkgever de gevolgen bij de keuze van bepaalde voordelen in het cafetariaplan meedeelt aan je medewerkers. Stel dat een leasefiets een optie is en je medewerker kiest hiervoor, dan is het belangrijk dat hij of zij beseft dat dit dan voor de komende twee of drie jaar betekent dat je eindejaarspremie daaraan gespendeerd wordt.” 

Beluister nu

 

Door Annelien Decan
21 november 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.