Share
Loonbeleid

Later lezen?

Cafetariaplan: een loonpakket à la carte

Wat is een cafetariaplan nu eigenlijk? Met een cafetariaplan kan je je medewerkers een gepersonaliseerd loonpakket aanbieden zonder dat de loonkost stijgt. Maar waaruit bestaat het en hoe werkt het precies? 
Je team motiveren met een loonbonus

Wat is een cafetariaplan?

Senior hr-consultant Marie-Paule Bibaer legt uit: “een cafetariaplan is een vorm van flexibele verloning. Met een cafetariaplan geef je je medewerkers de mogelijkheid om een deel van hun brutoloon om te zetten naar extralegale voordelen en dus af te stemmen op hun behoeften.”.   

Je geeft je medewerkers dus de kans om hun loonpakket voor een stuk zelf samen te stellen, zonder dat het een impact heeft op jouw budget als werkgever. Ze krijgen de vrijheid om op basis van hun eigen voorkeuren voor bepaalde opties te kiezen. Die keuze kunnen je medewerkers elk jaar opnieuw maken en bijsturen naargelang de veranderingen in hun gezinssituatie, levenscyclus, mobiliteit, enzovoort. 

Bekijk nu

 

Vier belangrijke categorieën

In een cafetariaplan zet je de bestaande extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen, een bonus of vakantiedagen om naar een persoonlijk budget per medewerker. Hoe de medewerker dat budget verdeelt, kan je indelen in vier belangrijke categorieën: contant geld of verzekeringen, mobiliteit, hardware en work-life voordelen. 

Populaire voorbeelden van elementen binnen een cafetariaplan zijn extra vakantiedagen, pensioensparen, een bedrijfswagen, een hospitalisatieverzekering voor het gezin, een laptop of smartphone of een fietsvergoeding“Ook een e-bike is tegenwoordig heel populair. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden om die over 36 maanden te leasen via de eindejaarspremie.”, vertelt Marie-Paule. 

“Een cafetariaplan kan er zelfs voor zorgen dat medewerkers langer aan je onderneming gebonden zijn, maar dat mag uiteraard niet het doel zijn. Een werknemer die niet graag bij je werkt, zal natuurlijk niet door een cafetariaplan bij jou in dienst blijven.”, vult Marie-Paule aan. 

De voordelen van een cafetariaplan

Een cafetariaplan is een vorm van flexibele verloning en dankt zijn naam aan de analogie met de bedrijfskantine. De werkgever beslist wat hij of zij aanbiedt, de medewerker beslist wat hij of zij op het bord schept. We zetten enkele voordelen op een rij: 

  • Je biedt als werkgever een eigentijds en competitief loonpakket aan. 
  • Het is budgetneutraal en heeft dus geen impact op de loonkosten. 
  • Je versterkt je employer brand: je medewerkers krijgen keuzevrijheid en dus een gepersonaliseerd loonpakket. 
  • Je kan duidelijke accenten in je loonbeleid leggen. 
  • Het boost de motivatie van je medewerkers. 

Aan de slag met het Liantis Cafetariaplan

Klaar om een cafetariaplan in jouw onderneming te implementeren? Kijk dan samen met Liantis naar de precieze mogelijkheden. Na een scan van je hr-beleid, geeft Liantis je een duidelijk beeld van hoe je zo’n cafetariaplan er in de praktijk kan invoeren.  
 
Ontdek wat Liantis voor jou kan betekenen op liantis.be/cafetariaplan.

Beluister nu

 

Door Laurence Vanparys
15 mei 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.