Share
Loonbeleid

Later lezen?

Cafetariaplan: een loonpakket à la carte

Met een cafetariaplan kan je je medewerkers een gepersonaliseerd loonpakket aanbieden zonder dat de loonkost stijgt. Maar waaruit bestaat het en hoe werkt het precies? 
Je team motiveren met een loonbonus

Wat is een cafetariaplan?

Een cafetariaplan is een vorm van alternatieve verloning. Met een cafetariaplan geef je je medewerkers de mogelijkheid om een deel van hun brutoloon om te zetten naar extralegale voordelen.  

Je geeft je medewerkers dus de kans om hun loonpakket voor een stuk zelf samen te stellen, zonder dat het een impact heeft op jouw budget als werkgever. Ze krijgen de vrijheid om op basis van hun eigen voorkeuren voor bepaalde opties te kiezen. Die keuze kunnen je medewerkers elk jaar opnieuw maken en bijsturen naargelang de veranderingen in hun gezinssituatie, levenscyclus, mobiliteit, enzovoort. 

Vier belangrijk categorieën

In een cafetariaplan zet je de bestaande extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen, een bonus of vakantiedagen om naar een persoonlijk budget per medewerker. Hoe de medewerker dat budget verdeelt, kan je indelen in vier belangrijke categorieën: contant geld of verzekeringen, mobiliteit, hardware en work-life voordelen. 

Populaire voorbeelden van elementen binnen een cafetariaplan zijn extra vakantiedagen, pensioensparen, een bedrijfswagen, een hospitalisatieverzekering voor het gezin, een laptop of smartphone of een fietsvergoeding.

De voordelen van een cafetariaplan

Een cafetariaplan is een vorm van flexibele verloning en dankt zijn naam aan de analogie met de bedrijfskantine. De werkgever beslist wat hij of zij aanbiedt, de medewerker beslist wat hij of zij op het bord schept. We zetten enkele voordelen op een rij: 

  • Je biedt als werkgever een eigentijds en competitief loonpakket aan. 
  • Het is budgetneutraal en heeft dus geen impact op de loonkosten. 
  • Je versterkt je employer brand: je medewerkers krijgen keuzevrijheid en dus een gepersonaliseerd loonpakket. 
  • Je kan duidelijke accenten in je loonbeleid leggen. 
  • Het boost de motivatie van je medewerkers. 

Aan de slag met het Liantis Cafetariaplan

Klaar om een cafetariaplan in jouw onderneming te implementeren? Kijk dan samen met Liantis naar de precieze mogelijkheden. Na een scan van je hr-beleid, geeft Liantis je een duidelijk beeld van hoe zo’n cafetariaplan er in de praktijk voor jouw onderneming zou uitzien.  
 
Ontdek wat Liantis voor jou kan betekenen op liantis.be/cafetariaplan. 

Door Laurence Vanparys
15 mei 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.