Share
Personeelsbeleid

Later lezen?

Wanneer kan een werknemer het aanvullend pensioen opvragen?

In een van onze vorige blogs hadden we het over het aanvullend pensioen en wat dit precies is. Nu gaan we dieper in op de vraag: Wanneer kan je als werknemer een aanvullend pensioen opnemen? Een belangrijke vraag voor een financieel zorgeloze toekomst. We gingen hiervoor opnieuw te rade bij Liantis-expert Henk Sanders. 

Zijn advocaten btw-plichtig?

Wanneer wordt je aanvullend pensioen uitbetaald?

Het aanvullend pensioen is een spaarpotje dat zowel door de werkgever als de werknemer is opgebouwd. Volgens de wet kan je hier pas beroep op doen op het moment dat je de wettelijke pensioenleeftijd bereikt.  

Momenteel betekent dit dat je dit kan laten uitbetalen op 65-jarige leeftijd. In 2025 verschuift de wettelijke pensioenleeftijd echter naar 66 jaar en in 2030 naar 67 jaar. Het is dus een systeem dat een beetje geduld vraag, maar zekerheid biedt voor later. 

Geen tussenkomst werkgever

De uitbetaling van het aanvullend pensioen treedt automatisch in werking wanneer je als werknemer met wettelijk pensioen gaat. “Je hoeft hier dus zelf niets voor te ondernemen”, zegt Henk Sanders, product expert bij Liantis.  

“Als je je wettelijk pensioen opneemt, sturen de pensioendiensten een signaal naar de verzekeraars. Dit gebeurt volledig automatisch. Op het moment dat je je wettelijk pensioen aanvraagt, betaalt de verzekeraar je aanvullend pensioen uit. De werkgever hoeft hiervoor niets te doen.” 

Kan je na je pensioen nog doorsparen via de groepsverzekering? 

Op deze vraag luidt het antwoord ‘nee’. “De wet verhindert dat je als werknemer nog verder kan sparen voor je aanvullend pensioen eens je op pensioen gaat. Het gebeurt regelmatig dat werknemers nadat ze hun wettelijk pensioen opnemen toch nog aan de slag blijven bij hun werkgever. Ook in dat geval kunnen werkgevers niet langer voor deze werknemers een aanvullend pensioen opbouwen. 

Kan je het aanvullend pensioen vroeger opnemen dan de wettelijke pensioenleeftijd?

Er bestaat een mogelijkheid om al een stukje van je aanvullend pensioen vroeger op te nemen dan de wettelijke pensioenleeftijd. Dit kan bijvoorbeeld bij de aankoop, verbouwing of renovatie van een onroerend goed binnen de Europese Economische Ruimte. “Zo kan je bijvoorbeeld al investeren in een vakantieverblijf in Spanje of Portugal voor wanneer je effectief op pensioen gaat”, stelt Henk met een knipoog.  

Overzicht op My Pension

Krijg je graag nu al wat meer inzicht op je aanvullend pensioen? Dan geef Henk je nog een tip: “Op My Pension vind je niet alleen informatie over je wettelijk pensioen, maar ook over je aanvullend pensioen. Dit laatste deeltje zal bovendien steeds verder aangevuld worden met nieuwe gegevens. De overheid is van plan om vanaf 2026 alles over je aanvullend pensioen op My Pension weer te geven.

 

 

 

Ontdek meer tips via Kraakhelder

Beluister Kraakhelder, onze podcast op maat van kmo-werkgevers
Door Jasmien Van Hulle
13 februari 2024

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.