Share
Personeelsbeleid

Later lezen?

Voordelige overuren in de bouw met KB 213

In de bouwsector neemt een opdracht vaak meer tijd in dan verwacht. Dan is het handig als je je personeel langer kan tewerkstellen, zonder je blauw te betalen aan overuren. Met het systeem van KB 213 kan je rekenen op 180 overuren per jaar, tegen een voordelig tarief. Het is dan ook de meest voordelige manier om je werknemer langer te laten werken tijdens de week én op zaterdagen. Klinkt goed? Hier lees je hoe het moet.

bouw overuren kb 213

 

180 goedkope overuren in de zomer of andere drukke periodes

Krijg je te maken met een plotse piekperiode? Dan kunnen overuren in België snel duur uitdraaien. Gelukkig kunnen medewerkers in een bouwbedrijf eenvoudig overuren presteren zonder je als werkgever hiervoor blauw te betalen.

 

KB 213: voordelige overuren 1,5 uur/dag

Dankzij het KB 213 schakel je werknemers tot 180 uur per jaar langer in, op een fiscaal voordelige manier. Bovendien werd het KB 213 sinds 20 januari 2022 uitgebreid. Waar je jouw werknemer voorheen maximaal 1 uur per dag mocht laten overwerken, kan je jouw werknemer nu 1,5 overuur per dag laten presteren. Je werknemer mag dus maximaal 9,5 uur per dag werken via dit systeem.

 

Overuren op zaterdag: de voorwaarden

Overuren op zaterdag zijn in specifieke situaties mogelijk:

  • De werken kunnen op geen enkel ander moment worden uitgevoerd.
  • Er is een risico voor de veiligheid en/of gezondheid van derden als je de werken gelijktijdig uitvoert met een andere activiteit.
  • De werken zijn om technische redenen niet combineerbaar met andere activiteiten. Bijvoorbeeld het gieten van een ondervloer én het plaatsen van ramen kan technisch niet samen gebeuren.

Opgelet: van de totale pot voorzien door KB 213 kan er maximaal 96 uur op zaterdag worden gepresteerd.

 

Wanneer betaal ik wat? Recuperatie vs. niet-recuperatie

Voor de compensatie van de overuren kiest de arbeider zelf of hij de uren recupereert als inhaalrust, of hij liever wordt uitbetaald. Bij het KB 213 op weekdagen betaal je als werkgever 20% overloon als je werknemer voor een uitbetaling kiest. Kiest hij voor inhaalrust, dan ben je geen toeslag verschuldigd. De uitbreiding van het KB 213 maakt het voor de werknemer bovendien mogelijk om de inhaalrust te recupereren binnen de 12 maanden en niet binnen de voordien geldende 6 maanden.

Opgelet: bij zaterdagwerk is er altijd een toeslag van 50%, ongeacht of de arbeider voor inhaalrust of uitbetaling kiest.

 

Fiscaal voordelig voor werkgever en werknemer

Als je in je bouwbedrijf gebruikmaakt van het KB 213-systeem, dan geldt er een belastingvermindering op de eerste 130 overuren. Wil je toch graag de volle 180 registreren, doe dan een beroep op de elektronische aanwezigheidsregistratie (EARS). Zo geniet je ook een fiscaal voordeel voor die extra 50 uur. Kies je liever niet voor EARS, dan behoud je het best de grens van 130 overuren.

 

Klinkt goed, daar wil ik mee starten

Laat je arbeiders overuren presteren op een voordelige manier. Bekijk nog eens alle voorwaarden, samen met de concrete stappen, in de infofiche. Benieuwd naar de voordeligste optie om overuren te registreren voor jouw situatie? Doe de test en ontdek in enkele klikken de beste oplossing.

Overuren in de bouw: wat is voor jou de beste oplossing?

Doe de test
Door Gerben Vermeulen
20 januari 2022

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.