Share
Tijdelijke tewerkstelling

Later lezen?

Snel tijdelijke versterking: dit zijn je mogelijkheden

Tijdens een druktepiek snak je soms naar een paar extra handen. En juist omdat het alle hens aan dek is, wil je liefst zo weinig mogelijk tijd stoppen in administratieve rompslomp. Gelukkig bestaan er verschillende mogelijkheden om een tijdelijke kracht in huis te halen zonder al te veel papierwerk.

tijdelijk personeel

Loopt het continu over, dan is de tijd wellicht rijp voor een vaste voltijdse of parttime kracht. Maar vaak wisselen piekmomenten en kalmere periodes elkaar af. In dat geval biedt tijdelijke versterking soelaas en kan een externe partner je helpen om alle bijbehorende administratie op orde te brengen. Wie echt snel wil schakelen, overweegt best een van deze drie opties:

 

1. Een uitzendkracht

Van een zwangerschapsvervanging tot de overbrugging van drukke zomermaanden: uitzendkrachten blijven een interessante piste voor tijdelijke versterking. Bijkomend pluspunt: het interimkantoor in kwestie ontfermt zich over alle administratie en technische details, zodat jij je volop kan blijven concentreren op je corebusiness.

Tip: gebruik interim als opstapje naar een vaste aanwerving. Doordat je interimmer al een periode heeft meegedraaid in je zaak, weet je precies welk vlees je in de kuip hebt.

 

2. Een jobstudent

Jobstudenten zijn geknipt om de extra drukte tijdens weekends of vakantieperiodes op te vangen. Werk je met een vaste studentenequipe, dan leren ze je zaak bovendien goed kennen. Je mag elke jobstudent immers 600 uur inzetten op jaarbasis. Daarbovenop is het studentenstatuut één van de meest voordelige flexibele statuten: je betaalt slechts een minimale RSZ-bijdrage van 5,42%.

Tip: laat het administratieve geregel aan je sociaal secretariaat over.

 

3. Een flexi-jobber

Naast jobstudenten en interimmers kunnen werkgevers in de horeca of de kleinhandel een beroep doen op tijdelijke versterking via het flexi-jobstatuut. Een flexi-jobber heeft een hoofdjob als werknemer of uitzendkracht, maar wil daarnaast graag een centje bijverdienen ‘s avonds, in het weekend of tijdens vakantieperiodes.

Tip: een flexijobber inschakelen in je zaak gaat gepaard met een aantal administratieve formaliteiten. Al kan je die gerust ook overlaten aan je sociaal secretariaat.

 

Maak de juiste keuze

Welk tijdelijk statuut de beste keuze is voor jouw onderneming, hangt af van een aantal factoren. Ga dus niet over een nacht ijs, maar laat je informeren door je sociaal secretariaat. Ook onze online test vormt een handig hulpmiddel: hiermee kom je in enkele muisklikken te weten welk statuut het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Benieuwd welk tijdelijk contract geknipt is voor jouw zaak?

Doe de test
Door Hannelore Jonckheere
01 mei 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.