Share

Later lezen?

Telewerken in de zomer: do’s-and-don’ts

Mogen je werknemers zomaar een Teams-gesprek met collega’s voeren vanop een terrasje aan de kust? Of telewerken aan het zwembad van hun vakantiewoning in pakweg het zuiden van Frankrijk? Met deze zomerse temperaturen hebben veel werkgevers én werknemers het zich misschien al afgevraagd. Liantis-expert Matthias Debruyckere geeft de do’s-and-don’ts voor telewerk in zomerse situaties.

Thuiswerken: mag dat vanop het terras of aan het zwembad?

Je werknemers zijn op een warme dag thuis aan het werk. Mogen ze met hun laptop dan naar hun tuin of terras verhuizen? We vroegen het aan Matthias Debruyckere, juridisch expert bij Liantis:

“Voor de wet maakt het bij thuiswerk niet uit waar in huis je precies werkt. Dat mag in principe dus zowel in je living als in een kantoor zijn, maar evengoed kan je aan de slag op je terras of aan je zwembad in de tuin.”

Met als bijkomende voorwaarde dat werknemers uiteraard nog normale prestaties leveren, ongeacht de werkplek die ze kiezen.

En wat met de kledingetiquette als het écht warm wordt?

“Het is belangrijk om goeie afspraken te maken en een bepaalde dresscode af te spreken, die je eventueel opneemt in het arbeidsreglement. Voor mensen die visueel contact hebben met andere collega’s of externe partijen lijkt het immers niet aangewezen om bijvoorbeeld in badpak of zwembroek te werken. Bepaalde collega’s zouden dit ook kunnen opvatten als ongewenst gedrag, wat de aanleiding zou kunnen zijn tot een conflict of zelfs een klacht”, vertelt Matthias.

Kan je als werkgever eisen dat je medewerkers de webcam opzetten om te controleren waar ze zitten?

“Je medewerkers verplichten om hun camera aan te zetten, lijkt me een zeer moeilijke zaak en is naar mijn aanvoelen juridisch niet ‘afdwingbaar’. Zoiets eisen, is sowieso geen goede zaak. Het is veel beter om het gesprek aan te gaan met medewerkers die dit liever niet doen. Communicatie en begrip langs beide kanten brengen de zaak veel verder dan gewoon iets van bovenaf op te leggen.”

 

Buitenshuis werken, mag dat?

Met dit mooie weer dromen je werknemers er misschien van om hun thuiswerk uit te voeren vanop een gezellig terrasje in de buurt, aan een strandcabine aan de kust, of vanuit een tweede verblijf in de Ardennen. Maar mag dat zomaar?

“Als werkgever heb je het recht om te bepalen waar je medewerkers precies thuiswerk verrichten. Het kan dus gerust zijn dat de ene werkgever bepaalt dat thuiswerk enkel op het domicilieadres mag gebeuren, terwijl een andere werkgever ook een tweede verblijf of zelfs een andere locatie zoals een horecaterras toelaat. Een werkgever kan bijvoorbeeld kiezen dat thuiswerk enkel thuis mag gebeuren, omdat hij wil dat het werk vertrouwelijk blijft, wat op een terras niet altijd evident is. Daarom raden we werkgevers aan om hier zeker een beleid over uit te schrijven. Zo bestaan er geen misverstanden”, verduidelijkt Matthias.

Heb je nog geen telewerkbeleid in je bedrijf? Dan kan de medewerker zelf de locatie bepalen, zolang hij nog steeds de normale, goede werkprestaties kan leveren en zich aan de werkafspraken houdt. Tijdens de werkuren een alcoholisch drankje nuttigen is bijvoorbeeld niet aangeraden.

 

Telewerken vanuit het buitenland: do of don’t?

Je werknemer gaat een maand naar Zuid-Frankrijk, maar heeft maar twee weken vakantie. Kan hij dan twee week telewerken vanuit zijn Franse vakantiewoning? Werknemers die van plan zijn om in het buitenland te werken, moeten dat melden aan de werkgever. Die beslist dan om daar wel of niet mee in te stemmen. Ga je als werkgever akkoord, dan moet je met een aantal zaken rekening houden:

“De vakantiebestemming en de lengte van het verblijf hebben een invloed op RSZ-bijdragen die je als werkgever moet betalen en op de persoonlijke belastingsituatie van de werknemer. Bovendien moet je nagaan of de arbeidsongevallenverzekering ook telewerken in het buitenland dekt. Allemaal zeer technische elementen, waardoor een werkgever misschien minder geneigd zal zijn om een buitenlands telewerkbeleid te implementeren. Toch kan het nooit kwaad om hierover in gesprek te gaan met elkaar om de beste oplossing te vinden”, aldus Matthias.

 

Wat bij een positieve coronatest?

Reizigers die naar het buitenland trekken, moeten in bepaalde gevallen een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Maar wat als je werknemer positief test en dus niet naar het buitenland op vakantie kan? Wat voor impact heeft dit op zijn verlof? Matthias vertelt:

“Als je werknemer positief test op corona, dan zal hij een arbeidsongeschiktheidsattest krijgen en dus in ziekteverlof zijn. Of hij zijn vakantiedagen nog kan inruilen voor ziektedagen, hangt af van de startdatum van de ziekteperiode. Start de ziekteperiode nog voor het verlof begon te lopen, dan zorgt de wet er automatisch voor dat de ganse periode waarin de werknemer ziek is, als ziekte geldt. Je werknemer kan die vakantiedagen dus op een ander moment gebruiken. Gaat de ziekteperiode pas in wanneer je werknemer al in verlof is? Dan geldt dit niet en is je werknemer die vakantiedagen kwijt. Je kan hierover andere afspraken maken met je personeel, maar ze kunnen niet eenzijdig beslissen om verlof weer in te trekken”; aldus Matthias.

Door Martijn Vanhinsberg
17 juni 2021

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.