Share
Personeelsbeleid

Later lezen?

Moeten mijn medewerkers verplicht een EHBO-opleiding volgen?

Een ongeval is zo gebeurd. Ook op de werkvloer. Snel en correct reageren is dan ook cruciaal. Als werkgever ben je verplicht om de eerste hulp op de werkvloer te garanderen voor je werknemers én voor derden zoals onderaannemers, klanten, bezoekers, stagiaires, jobstudenten Maar vanaf wanneer moet je je medewerkers een EHBO-opleiding laten volgen. Liesbeth Huyers is arbeidsverpleegkundige bij Liantis. Ze geeft zelf EHBO-lessen en is verantwoordelijk voor de inhoud van die lessen. De geknipte persoon dus om een antwoord te bieden op deze prangende vraag.  

work life balance

Risicoanalyse

De plicht om de eerste hulp op de werkvloer te garanderen betekent niet dat er een algemene verplichting is voor werkgevers om hun werknemers een opleiding tot EHBO-hulpverlener te laten volgen. Alles begint bij de risicoanalyse: als werkgever moet je de risico’s die verbonden zijn aan de activiteiten van je bedrijf of organisatie in kaart brengen. Op basis van die risicoanalyse wordt bepaald of en hoeveel werknemers een Basiscursus EHBO of een Initiatieopleiding EHBO moeten volgen. 

 

Bouwwerf vs. bankkantoor

Het spreekt voor zich dat de risico’s op ernstige ongevallen op een bouwwerf vele malen groter zijn dan in een bankkantoor. Toch is een ongeval of een levensbedreigende situatie ook daar niet uitgesloten en is het belangrijk dat ook in een risicoarme werkomgeving voldoende medewerkers de eerste hulp kunnen toedienen.  

Co-Prev, de koepelorganisatie van alle Belgische Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk, stelde dan ook een praktische gids samen. Daarin vind je een tabel die je helpt de risico’s in kaart te brengen. Op basis van het aantal werknemers zie je of en hoeveel mensen je moet aanduiden als eerstehulpverlener.  

Risico 

Aantal sites, verdiepingen 

Aantal aanwezigen per verdieping of site 

Aantal hulpverleners nu 

Hoeveel nodig? 

laag risico (bv.  

bank, verzekering) 

 

 

 

Per 50: 1 hulpv. 
Per 1000: 1 verpleegk. 

medium (assamblage)

 

 

 

Per 20: 1 hulpverlener 
1 Vpk vanaf 50 

hoog (bouw)

 

 

 

Per 5: 1 hulpverlener 

Het aantal werknemers/aannemers/onderaannemers/derden: (tegelijkertijd) in verhouding met het aantal hulpverleners. Bron: Praktische gids voor bedrijfseerstehulp – Co-Prev. 

 

Klein bedrijf, groot risico

Het aantal medewerkers die een EHBO-cursus moeten volgen hangt dus niet alleen af van de grootte van je organisatie, maar ook van de aard van het werk. Bij een zeer groot risico bepaalt de codex dat minstens 50% van de werknemers aangeduid wordt om in een noodsituatie de eerste hulp toe te dienen. Het gaat dan om sectoren zoals de bouw, de automobielindustrie, de staalindustrie, de chemiesector, enzovoort. 

 

Continuïteit verzekeren

Het is uiteindelijk de werkgever die beslist hoeveel mensen een basisopleiding EHBO volgen en hoeveel de initiatiecursus. Belangrijk hierbij is dat tijdens de volledige duur van de activiteiten de eerst hulp verstrekt moet kunnen worden, aangezien de eerste drie minuten cruciaal zijn bij levensbedreigende situaties. Je wil dus absoluut vermijden dat je maar 1 werknemer als hulpverlener hebt aangesteld en dat er iets gebeurt net op de dag dat hij of zij afwezig is omwille van vakantie of ziekte. 

Op zoek naar een proactieve EHBO-aanpak voor je bedrijf?

Overzicht van alle aandachtspunten
Door Annelien Decan
09 juli 2024

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.