Share
Personeelsbeleid

Later lezen?

Zal mijn eerste werknemer even goede kwaliteit afleveren?

Je was lange tijd gewoon om het werk zélf te doen, maar nu is daar ineens die werknemer die een deel overneemt. Zal die het wel even goed doen als jij? Zal de kwaliteit van het afgeleverde werk zijn zoals jij het zou gedaan hebben?

Starten met personeel

Nee, je werknemer is niet jouw kloon. Hij of zij is geen kopie van jouw manier van doen, denken of zijn. De kans is groot dat je nieuwe werkkracht een taak anders aanpakt dan jij het zou doen. Dat is niet noodzakelijk slecht. Integendeel, wie weet is het een efficiëntere manier van werken. Geef je werknemer die vrijheid en autonomie. Communiceer open met je medewerker hierover en vermijd verkeerde verwachtingen.

Tip: Gebeurde er iets op een andere manier, zeg niet: ‘je hebt het verkeerd gedaan’, maar vraag eerst: ‘hé, waarom heb je dat zo gedaan?’

 

Kijk naar de noden van je werknemer

Sta als werkgever stil bij de capaciteiten van je werknemer. Wat heeft die persoon nodig om kwaliteit te leveren? Van zodra hij of zij het takenpakket onder controle heeft, is het interessant om als werkgever mogelijkheden te geven om te groeien.

Opleidingen zijn een goede optie om werknemers te laten groeien. In grote bedrijven is het sinds 2017 zelfs verplicht om een aantal opleidingsdagen te voorzien voor voltijdse medewerkers. Heb je minder dan tien werknemers, is het voor jou niet verplicht, maar dat wil niet zeggen dat het niet interessant is om opleidingsmomenten te organiseren. Dat hoeven niet altijd betalende, externe opleidingen te zijn. Een informele opleiding is vaak even nuttig.  

 

Geef je werknemer ruimte

Als je werknemer meer autonomie krijgt, zal hij of zij alsmaar zelfstandiger worden binnen je bedrijf. Dat is goed nieuws, want zo krijg jij je handen vrij om aan andere zaken te werken. Een medewerker die de kans krijgt om – binnen een kader – meer beslissingen zelf te nemen, zal zich ook meer gewaardeerd voelen. Iemand die zich gewaardeerd voelt, gaat dan weer beter presteren. En daar kan je bedrijf alleen van profiteren.  

Of je werknemer goede kwaliteit aflevert, hangt van veel factoren af. In de eerste plaats van de capaciteiten van de persoon zelf, uiteraard. Maar als werkgever speel je een belangrijke rol in het onderhouden, stimuleren en aanmoedigen van die capaciteiten. Geef je werknemer dus de ruimte om te groeien en zichzelf te ontplooien binnen jouw organisatie.

Begin slim met personeel

Download het gratis e-book
Door Martijn Vanhinsberg
01 november 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.