Share
Personeelsbeleid

Later lezen?

Hoe kan je de productiviteit van je medewerkers verhogen?

Productiviteit is meer dan een to-dolijstje afvinken. Het gaat om het creëren van een werkomgeving die succeservaringen mogelijk maakt, en waar je medewerkers het gevoel hebben dat het werk dat ze leveren zinvol is. Maar hoe kan je de productiviteit stimuleren en dus verbeteren 

Zijn advocaten btw-plichtig?

1. Geef je medewerkers inspraak in hun werk

Wanneer je medewerkers inspraak krijgen in de doelstellingen, natuurlijk in de mate van het mogelijke, creëer je een gevoel van verbondenheid. Wanneer ze zich nuttig en gewaardeerd voelen, voelen ze zich ook meer betrokken en zijn ze geneigd om zich beter in te zetten voor je onderneming. 

 

2. Stel haalbare doelstellingen en geef een duidelijk kader

Het is belangrijk dat je als werkgever haalbare doelstellingen stelt, maar ook dat je je medewerkers uitlegt waarom het werk dat ze moeten doen belangrijk is.  

Leg uit waarom bepaalde doelstellingen zo belangrijk zijn en hoe hun bijdrage een verschil maakt. Geef ook voldoende autonomie en middelen om de doelen te bereiken.  


3. Individuele en groepsdoelstellingen

Een effectieve strategie om de productiviteit te verhogen, is het stellen van zowel individuele doelstellingen als groepsdoelstellingen. Dit biedt enerzijds ruimte aan persoonlijke ontwikkeling, maar anderzijds bevordert het de groepscohesie.  

Wat als je medewerker niet zo productief is? 

Is er een uitdaging ontstaan wat betreft de productiviteit van een medewerker? Dan raden we aan om dit in een één-op-ééngesprek aan te kaarten. Ga in dialoog en identificeer de oorzaak van het gebrek aan productiviteit.  

Zoek daarna samen naar een oplossing. Het kan bijvoorbeeld voor de medewerker onduidelijk zijn welke verantwoordelijkheden hij/zij heeft binnen een bepaalde doelstelling. Of misschien speelt de omgeving waarin je medewerker moet werken wel een rol? Of kan stress er mee te maken hebben?  

Het is belangrijk om als werkgever een ondersteunende rol te spelen en open te staan voor dialoog.  

 

 

Investeer in welzijn op de werkvloer en maak het verschil

Bekijk hier ons aanbod
Door Jasmien Van Hulle
26 februari 2024

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.