Share
Personeelsbeleid

Later lezen?

Hoe bereik je introverte kandidaten?

Hoe zorg je ervoor dat ook introvertere kandidaten op je vacatures afkomen? Die vraag bracht Benjamin De Vis, mede-zaakvoerder van Prohead Engineering mee naar Hr MeetUp, ons event voor hr-professionals. Inge Logghe, marketing manager bij Liantis en Jamie Van den Bergh, senior hr consultant bij Liantis Consult gingen ermee aan de slag en formuleren een aantal interessante aanbevelingen.   
Je team motiveren met een loonbonus

Waar vind je introvert talent?

Op sales- en consultancyvacatures komen vanzelfsprekend eerder extraverte kandidaten af, maar werkgever Benjamin De Vis wil ook introverte medewerkers aanwerven. Maar waar vind je die? Op jobbeurzen voelt dit type kandidaten zich niet als een vis in het water, en ook op sociale media blijken ze niet altijd makkelijk vindbaar.   

Bekijk nu

 

Geen "one size fits all"

Volgens Liantis-experte Jamie bestaat er geen pasklaar antwoord: “Introvertie is een persoonlijkheidskenmerk dat bij iedereen anders tot uiting komt. Eerder introverte personen kan je dus niet allemaal op dezelfde manier benaderen of bereiken.”  

Maar je kan je aanpak wel degelijk meer op introverte personen afstemmen. Zo blijken introverte kandidaten meer beslissingstijd nodig te hebben. Pusherige rappels zullen voor deze groep dus weinig zin hebben. Stel je je bedrijf voor op een jobbeurs? Overweeg dan om naast een extraverte medewerker ook een introverte collega als aanspreekpunt in te schakelen. Zo verlaag je de drempel om toenadering te zoeken. 

Schrijf gedetailleerde vacatureteksten

En er zijn nog manieren om introvert talent aan te spreken, vervolgt Jamie: “Introverte kandidaten hebben vaak een voorkeur voor details. Daar kan je bijvoorbeeld al op inspelen met een uitgebreidere – lees: meer gedetailleerde – vacaturetekst.Denk daarnaast aan je woordkeuze. Heb je concentratie- of stilteruimtes op kantoor? Is thuiswerk een optie? Zet dat dan zeker in de verf: een rustige werkomgeving kan een troef zijn om eerder introverte persoonlijkheden aan te trekken. 

Deel persoonlijke ervaringen

Ook testimonials van je eigen medewerkers kunnen waardevol zijn. Jamie legt uit: “Ervaring delen neemt een pak onzekerheid weg. Zorg ervoor dat kandidaten een idee krijgen van hoe een werkdag bij jou eruitziet, of laat ze vooraf kennismaken met het team. Zorg met andere woorden voor een veilige omgeving. Het delen van persoonlijke ervaringen kan interesse wekken bij introverte kandidaten. “Zij gaan namelijk vaak op zoek zijn naar gedetailleerde en authentieke informatie over de werkomgeving en de bedrijfscultuur, besluit Jamie 

Verken nieuwe kanalen

Toch blijft het volgens werkgever Benjamin moeilijk om dat allereerste contact te leggen. Jobbeurzen zijn wellicht niet de ideale plek om introverte personen te ontmoeten, maar wat dan wel? Experte Jamie weet raad: “Gastsprekerssessies kunnen interessant zijn, waarin je meer op je expertise kan toespitsen. Denk ook aan trainingen op scholen, waar je iedereen mee bereikt, en waar je contact kan leggen in een vertrouwde omgeving.” Ook om de strijd aan te gaan met headhunters, kan je trouwens maar beter zo vroeg mogelijk contacten leggen met interessante (toekomstige) kandidaten.  

Ook een referral-programma kan heel doeltreffend zijn: je medewerkers krijgen dan een bonus als ze zelf een nieuwe kandidaat aanbrengen.  

Inhoudelijke expertise vs. sociale media

Als je focus op het inhoudelijke ligt, zijn sociale media dan wel geschikt om je boodschap te verspreiden? Marketing manager Inge Logghe vindt in elk geval van wel: Studies tonen aan dat het zoekgedrag van jongeren zich van Google naar sociale-mediakanalen als Instagram en TikTok verplaatst”. Het loont dus zeker de moeite om ook via die kanalen in te zetten op je employer branding. Je hoeft je dus niet tot LinkedIn te beperken. Ook niet als je voor een zekere sérieux staat en geen afbreuk wil doen aan je merkidentiteit. Haar advies? “Ga voor een mix van sociale media en zoek naar een tone of voice die perfect aansluit bij je merk”.  

Beluister nu

Een medewerker aanwerven? Liantis sociaal secretariaat begeleidt je van a tot z!

Neem contact op
Door Kelly Moris
06 december 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.