Share
Loonbeleid

Later lezen?

Een groepsverzekering aanbieden zonder stijging in de loonkosten? Het kan!

Werknemers komen vaak niet toe met hun wettelijk pensioen. Een groepsverzekering is een mooie manier om hen alvast te voorzien van een appeltje voor de dorst. Als het brutoloon van je medewerkers al een flinke hap uit je budget neemt, zijn er twee opties om toch een groepsverzekering aan te bieden zonder stijging in de loonkosten. We vatten het kort voor je samen.

bied groepsverzekering aan

Optie 1: groepsverzekering via loonoptimalisatie

Bij loonoptimalisatie wordt via inhoudingen op het brutoloon van de werknemer een groepsverzekering opgestart. Een voorwaarde is dat zijn loon boven het loonbarema ligt.

Je medewerker staat dan een heel klein deel van zijn loon af, wat hem aan het einde van de rit een mooi pensioenkapitaal oplevert. Goed nieuws: voor jou als werkgever blijven de bruto loonkosten dezelfde. Je bent wel vrij om bovenop de inhouding op het brutoloon nog een werkgeverstoelage als extraatje te voorzien.

 

Optie 2: groepsverzekering via een eigen bijdrage van de werknemer

Een andere mogelijkheid is om je werknemer te laten sparen via eigen bijdragen, ingehouden op zijn nettoloon. Hier is het niet vereist dat hij boven het wettelijk barema wordt verloond.

Deze vorm van pensioenopbouw levert jouw medewerker een mooi fiscaal voordeel op: hij mag zijn eigen bijdragen immers in mindering brengen op zijn belastbaar inkomen. Ook hier kan je als werkgever nog wat extra bijdragen via een werkgeverstoelage.

 

Wat zijn de kosten voor de werkgever?

Afhankelijk van de optie die je kiest als werkgever, kunnen er nog enkele kosten verbonden zijn aan de groepsverzekering. Onder die kosten verstaan we:

  • Beheerskosten om de financiële en administratieve dienstverlening van de groepsverzekering te financieren.
  • Sociale bijdragen: die bedragen slechts 8,86% op de premie voor pensioenopbouw en overlijdensdekking.
  • Verzekeringstaks: op de groepsverzekeringspremie is een taks van 4,4% van toepassing.

Bij loonoptimalisatie zijn die kosten inbegrepen in de groepsverzekeringspremie. Bij een groepsverzekering op basis van eigen bijdragen van de werknemer, neemt de werkgever de kosten voor zijn rekening.

 

Waarvoor kies ik als werkgever het best?

We sommen de verschillen nog even kort voor je op:

Loonoptimalisatie Werknemersbijdrage
Gebeurt via inhoudingen op het brutoloon. De bijdragen worden ingehouden op het nettoloon.
Het loon van de werknemer moet boven het loonbarema liggen. Het loon van de werknemer moet niet boven het loonbarema liggen.
Resterende kosten zijn inbegrepen. De werkgever betaalt de extra kosten.
Het brutoloon stijgt niet.

Beide opties hebben hun voordelen. Interessant om te weten is dat een groepsverzekering via eigen bijdragen steeds minder wordt gekozen door werkgevers. Loonoptimalisatie wint daarentegen aan populariteit. Moeite om een keuze te maken? Neem contact op met Liantis voor advies op maat.

Henk Sanders
Door Henk Sanders
13 april 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.