Share
Loonbeleid

Later lezen?

Groepsverzekering zonder loonkoststijging? Zo ga je tewerk

Een groepsverzekering betekent een mooie aanvulling op het wettelijke pensioen van je werknemers. Als werkgever is het dan weer een fiscaal interessante manier om je personeel dat tikkeltje meer te bieden. Maar hoe lanceer je een groepsverzekering in je bedrijf zonder dat je totale loonkosten de pan uit swingen? Dat doen we in deze blog uit de doeken.

bied groepsverzekering aan

Je medewerkers laten genieten van de voordelen van een groepsverzekering zonder dat het voor jou als werkgever extra kosten met zich meebrengt? Dat kan via het mechanisme van loonoptimalisatie. Concreet wordt dan een bepaald bedrag ingehouden op hun brutoloon, waarmee je medewerkers vervolgens investeren in de opbouw van hun aanvullend pensioen.

 

Hoe werkt loonoptimalisatie?

De premiebijdrage voor de groepsverzekering wordt berekend op het deel van het brutoloon dat boven het wettelijke loonbarema ligt. Op die lagere brutolonen betaal je als werkgever minder socialezekerheidsbijdragen. De daling van het brutoloon en de lagere bijdragen vormen samen de verzekeringspremie.

 

Krijgen mijn medewerkers een lager nettoloon?

De inhouding op het brutoloon wordt zo bepaald dat er netto slechts een lichte daling is. Hetzelfde verhaal voor vakantiegeld en eindejaarspremies. Ook deze verminderingen worden trouwens mee geïnvesteerd in de groepsverzekering.

De vrij beperkte looninspanningen betekenen op termijn een aanzienlijk hoger pensioenbedrag. Toch is het belangrijk dat elke werknemer apart de keuze krijgt om al dan niet in te stappen. Wie na de invoering in dienst komt, sluit dan automatisch aan.

 

Wat met de socialezekerheidsrechten van mijn medewerkers?

De socialezekerheidsrechten worden berekend op een begrensd brutoloon. Maar de investering in een groepsverzekering compenseert ruimschoots de lagere tussenkomst van de sociale zekerheid:

  • De wettelijke pensioenbijdragen die van de brutolonen afgaan, vloeien niet naar individuele pensioenrechten. De bijdragen voor het aanvullende pensioen wél.
  • Valt het brutoloon onder het wettelijke plafond voor arbeidsongeschiktheid, dan betekent dit een lagere tussenkomst van de sociale zekerheid. Maar de arbeidsongeschiktheidsverzekering in de groepsverzekering springt in vanaf de tweede maand van de arbeidsongeschiktheid om het aanvullende pensioen te financieren.

Wil je meer info en extra argumenten om je werknemers over de streep te trekken? Lees deze blog of neem contact met ons op.

Tot slot nog deze kanttekening: het is perfect mogelijk om op een later moment extra te investeren in de groepsverzekering van je medewerkers. In dat geval combineer je een inhouding op de brutolonen met een premie van werkgeverskant.

Is een groepsverzekering echt een win-win?

Absoluut, en de cijfers bewijzen het
Henk Sanders
Door Henk Sanders
28 mei 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.