Vandaag kan geen enkele onderneming nog om milieuzorg heen. Ook niet of nauwelijks milieubelastende sectoren moeten aan de slag gaan. Als zelfstandig ondernemer moet je rekening houden met heel wat milieuregels en met wetten op de ruimtelijke ordening. Ga daarom zeker na of je een milieuvergunning nodig hebt!
Elke inrichting (fabrieken, werkplaatsen, opslagplaatsen, machines, installaties, toestellen en handelingen) die hinderlijk zou kunnen zijn voor het milieu of de mens, zijn opgenomen in een lijst die als bijlage bij het Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning (Vlarem) is gevoegd, de zogenaamde indelingslijst. In het jargon spreken we van ‘hinderlijke inrichtingen’.
Het Vlarem deelt al deze ‘hinderlijke inrichtingen’ op in 3 klassen:
VLAREM bevat 61 rubrieken en tal van subrubrieken waarvan er een sectorgebonden of sectoroverstijgend zijn: zoals het lozen van afvalwater, elektriciteit en de opslag van gevaarlijke stoffen. Het is dus onvoldoende om enkel de sectorale rubriek die op een onderneming slaat, te kennen. De meeste KMO’s hebben immers stookinstallaties, compressoren, koelinstallaties, parkings of loodsen voor meerdere vrachtwagens, bussen, vorkheftrucks en/of werfwagens, stookolie- en/of dieseltanks, brandstofpompen, lozen bedrijfsafvalwater en/of pompen grondwater op, waardoor ze vaak onder meerdere rubrieken van de VLAREM-indelingslijst van hinderlijke inrichtingen vallen. In dat geval moet steeds de procedure voor de hoogste van toepassing zijnde klasse gevolgd worden.
Alle rubrieken uit de VLAREM-indelingslijst, die van toepassing zijn op de onderneming, moeten opgenomen zijn in de milieuvergunning of melding.
Consulteer de volledige indelingslijst van hinderlijke inrichtingen via de website van het Departement leefmilieu, natuur & energie.
De aanvraag van een milieuvergunning hangt af van de klasse-inrichtingen:
Als je een vergunde inrichting overneemt van een andere exploitant, blijven de vergunningen geldig voor de toegestane duur. Je dient de overname wel vooraf te melden.
Ook dit is klasse-gebonden:
Het VLAREM voerde ook de koppeling van de milieu- en stedenbouwkundige vergunning in. Dit betekent dat een verleende stedenbouwkundige vergunning wordt geschorst, zolang de milieuvergunning niet is verleend of de melding niet is gebeurd. Als de milieuvergunning definitief wordt geweigerd, vervalt de verleende stedenbouwkundige vergunning. Omgekeerd wordt een milieuvergunning geschorst, zolang de stedenbouwkundige vergunning niet is verleend. Wanneer de stedenbouwkundige vergunning wordt geweigerd, vervalt de milieuvergunning. Dit heeft tot gevolg dat de werkzaamheden niet kunnen worden opgestart voordat beide vergunningen in orde zijn. Meer info vind je hieronder in de Startersgids.