Je hebt een tijdje geleden je zaak opgestart en het loopt lekker. Je denkt eraan om een eerste werknemer in dienst te nemen, of hebt dat misschien al gedaan. Je onderneming groeit, maar de vraag is: zal ze wel blijven groeien? En hoe zorg je daarvoor?
Wanneer je een zaadje plant, wacht je dan gewoon af? De kans is klein dat enkel afwachten lekkere tomaten of aubergines oplevert. Wat doe je waarschijnlijk eerder? Je steekt tijd en moeite in je moestuin om het plantje alle kansen te geven om te groeien: zonlicht, water, extra voedingsstoffen.
Dat doe je ook met je zaak. Wie wil groeien en blijven groeien, moet het slim aanpakken.
Door vooruit te gaan, wordt je bedrijf sterker. Dat geeft je meer zekerheid voor de toekomst van je bedrijf. En als je goed groeit, betekent dat meestal ook dat je meer middelen hebt. Middelen die je opnieuw kan investeren in je zaak. Hierdoor onderscheid je je nog meer van je concurrenten en beantwoord je nog beter aan de vraag van je klanten.
Bij de opstart van je zaak heb je een financieel plan opgesteld. Het is bij iedere aanwerving interessant om dat opnieuw te doen. Op die manier zet je een prognose op papier voor de komende periode. Bekijk welke mogelijkheden er zijn om te groeien.
Tip: betrek je boekhouder hierbij!
Uiteraard heb je nooit 100% zekerheid. Een onderneming runnen is altijd een beetje spannend. Het risico hangt vaak ook af van de sector waar je in zit. Heb je veel concurrenten? Hoe groot is de vraag naar jouw dienst?
Stel, je bent een schrijnwerker die het enorm druk heeft. De komende zes maanden zit je agenda vol. Je krijgt het werk zelf maar net rond, dus je neemt iemand vast in dienst om bij te springen. Door die extra werkkracht kan je nu ook meer werk aannemen. Op die manier blijft je zaak niet stilstaan, maar groei je door naar een bloeiende onderneming. Het risico van je investering in een extra kracht is in dit geval vrij beperkt. Er is bovendien een grote vraag naar goede schrijnwerkers.
Of je hebt bijvoorbeeld een cateringbedrijf. De lente en zomer komen eraan en dat betekent trouwfeesten, communiefeesten en babyborrels. Je hebt binnenkort vijf grote feesten op korte tijd. Hard werken dus, de komende weken en maanden. Maar je weet ook dat het feestgedruis in de herfst en winter op een laag pitje staat. Daarom kies je ervoor om enkel mensen met een tijdelijk contract in dienst te nemen. Een gelegenheidsmedewerker of jobstudent helpt je in de drukke periodes. Wanneer het minder druk is, heb je de kost van een werknemer niet. Een voltijdse werkkracht zou in dit geval een te groot risico zijn voor je zaak. Je moet hem/haar betalen, zelfs al komt er niet veel geld in het laatje.
De bovenstaande voorbeelden maken duidelijk dat groeien iets anders inhoudt voor elke onderneming. Voor de schrijnwerker met handen te kort, creëert een medewerker ademruimte. Door de nieuwe werkkracht hoeft de zaakvoerder geen opdrachten of klanten te weigeren en blijft de service op peil.
In het tweede geval merk je dat er meer onzekerheid is door de pieken en dalen in opdrachten, wat eigen is aan de sector. Maar wanneer de opdrachten binnenstromen, gebeurt dat volop. Een tijdelijke werknemer is de manier om de pieken op te vangen en voluit voor je klant te gaan. Zo overbrug je de daling in opdrachten ook beter. Groei komt er uiteraard niet meteen, het is een langzaam proces. Een zaak laten bloeien gaat ook samen met groeipijnen.