Ik ben zelfstandige

Verkopen op de markt of deur-aan-deur: welke vergunning heb ik nodig?

Geschreven door Gerd Van Bergen | 04 juli 2019

Kies jij als ondernemer voor rechtstreeks contact met je klant in de frisse buitenlucht? Zie je jezelf al op de markt staan om je producten aan te prijzen en een gezellig praatje te slaan? Denk dan aan je machtiging ambulante handel! Let wel: er bestaan verschillende soorten. Degene dat jij nodig hebt, regelt het ondernemingsloket voor jou wanneer je jouw opstart in orde brengt.

Wie heeft een machtiging ambulante handel nodig?

Ambulante handel verwijst naar het soort activiteit dat je doet en waar je dat doet. Met andere woorden, je handelt ambulant als:

  • je activiteiten uitoefent buiten je vestiging op de openbare weg of op privémarkten;
  • zonder afspraak bij klanten verkoopt.

Ben je van plan om deur-aan-deur te verkopen of op markten te staan met je waar? Dan doe je dus aan ambulante handel en heb je een machtiging of een ‘leurkaart’ nodig. 

TIP! Elke gemeente heeft een eigen lijst met toegestane plaatsen voor ambulante handel. Die vind je meestal via de website van de gemeente.

 

Drie soorten machtiging: als werkgever, aangestelde A en aangestelde B

1. Machtiging als werkgever of ‘hoofdleurkaart’

Deze heb je in ieder geval nodig om aan ambulante handel te mogen doen. Als natuurlijk persoon staat de machtiging geregistreerd op jouw naam. Heb je een vennootschap? Dan wordt de machtiging toegekend aan minstens één bestuurder of zaakvoerder. Geregeld? Dan mag je de baan of het marktplein op om je waren aan de man te brengen.

Werk je met andere mensen? Dan heb je nog andere machtigingen nodig. Je hebt als basis altijd wel eerst een machtiging als werkgever nodig voordat je een bijkomende machtiging mag aanvragen.

 

2. De machtiging als aangestelde A

Overweeg je op termijn een eerste medewerker aan te nemen? Dan regel je best ook een machtiging voor hem of haar. Die zorgt ervoor dat je helper ook op openbare plaatsen mag verkopen. Bovendien mag je de machtiging doorgeven aan je medewerkers of aan jobstudenten of uitzendkrachten.

Opgelet, deze machtiging laat je niet toe bij een klant thuis te verkopen. Kom je liever ook over de vloer, dan heb je de machtiging als aangestelde B nodig.

 

De machtiging als aangestelde B

Deze laat je toe bij mensen thuis te verkopen, naast alle toegestane openbare plaatsen. Het verschil tussen machtiging A en B is dat de vereisten voor B strenger zijn. Zo ben je onder andere verplicht een bewijs van goed gedrag en zeden voor te leggen. Niet onlogisch dat de vereisten strenger zijn, aangezien een bezoek brengen aan een marktplaats toch anders is dan iemand bij jou thuis binnenlaten.

 

Hoe breng je jouw machtiging in orde?

Simpel! Kom langs het ondernemingsloket in jouw buurt om jouw machtiging(en) aan te vragen of regel het volledig online. Heb je nog geen ondernemingsnummer? Geen probleem, in één sessie breng je jouw hele opstart in orde, inclusief de nodige machtigingen.

Vroeger moest je jouw leurkaart na zes jaar laten vernieuwen. Tegenwoordig is je machtiging geldig zolang je aan de slag bent.

 

TIP! Benieuwd hoeveel je opstart kost? Kom het te weten in het artikel ‘Een eigen zaak oprichten, vergunningen aanvragen… hoeveel kost dat?’