Verwacht je klant binnenkort een kindje of is ze net bevallen? Dan heeft ze waarschijnlijk recht op dienstencheques en op een vrijstelling van sociale bijdragen. We gaan in deze blogpost in op de voorwaarden en procedures daaromtrent.
Hoeveel dienstencheques krijgen zelfstandige moeders?
De zelfstandige moeders die in aanmerking komen hebben recht op 105 dienstencheques voor een totale waarde van € 945. Daarmee kunnen ze hulp voor het huishouden, aanvragen na de bevalling, bijvoorbeeld voor strijken, poetsen of koken.
Wat zijn de voorwaarden om de dienstencheques te krijgen?
Elke zelfstandige moeder die heeft recht op dienstencheques moet haar sociale bijdragen voor het tweede en derde kwartaal vóór de bevalling betaald hebben. Tot slot moet ze na de bevalling ook opnieuw aan het werk gaan (als zelfstandige, werknemer of ambtenaar).
Hoe krijgt een zelfstandige de dienstencheques?
In het oude systeem moest de zelfstandige moeder haar dienstencheques zelf aanvragen.
Voor vrouwen die zijn bevallen na 31 augustus 2017, worden de dienstencheques automatisch aangevraagd. Dat gebeurt zodra het kindje ingeschreven is in het rijksregister. Het sociaal verzekeringsfonds krijgt daarvan bericht en controleert meteen of de vrouw aan de voorwaarden voldoet. Uiteraard kan ze zelf beslissen of ze de dienstencheques gebruikt.
Betaalt een pas bevallen zelfstandige sociale bijdragen?
Een zelfstandige moeder heeft ook recht op vrijstelling van sociale bijdragen. Ze kan die vrijstelling aanvragen voor het kwartaal dat volgt op dat van de bevalling.
Voor de bevallingen vanaf 1 oktober 2016 behoudt de zelfstandige moeder voor het vrijgestelde kwartaal al haar sociale rechten. Als voorwaarde geldt wel dat zij aanmerking komt voor de moederschapsuitkering.
Heeft de moeder ook recht op vrijstelling van sociale bijdrage, omwille van mantelzorg? Dan vervalt de vrijstelling naar aanleiding van de bevalling. Beide vrijstellingen kunnen niet gecumuleerd worden.