Share
Accountancy en boekhouding

Later lezen?

Waar zit de ideale medewerker?

Medewerkers aanwerven: dat is vandaag in heel wat sectoren allesbehalve evident. Voor accountants geldt dat zeker, want het is en blijft een knelpuntberoep. Tegelijk stellen veel accountants zich de vraag naar welke vaardigheden ze precies op zoek moeten gaan. Door de digitalisering verandert het beroep in ijltempo, dus wellicht heeft de ideale medewerker vandaag een compleet ander profiel dan vroeger. Of toch niet…?
UBO-register

Knelpuntberoep

De job van accountant en belastingadviseur is al enkele jaren een van dé knelpuntberoepen. Honderden vacatures blijven openstaan. Veel jongeren hebben een verkeerd beeld van het beroep. Door de snelle opkomst van digitale tools en de exploderende mogelijkheden van artificiële intelligentie stellen ze zich de vraag hoe hun rol er zal uitzien. Door deze evolutie krijgen sommigen zelfs de indruk dat de menselijke accountant binnenkort overbodig wordt.

De job is boeiender dan ooit

Doemdenken is niet nodig! Digitalisering kan accountants niet vervangen maar ondersteunt wel hun dienstverlening aan klanten. De technologie helpt steeds meer bij het registreren en analyseren van cijfers en trends. Maar in plaats van dat te beschouwen als een bedreiging van het vak, gaan toekomstgerichte accountants automatisering net omarmen als een hulpmiddel om efficiënter en beter te werken. Het maakt de job boeiender en meer afwisselend.

De juiste mensen aantrekken

Wanneer je iemand gaat aanwerven voor je accountantskantoor, is het dus belangrijk om een medewerker te zoeken die graag een adviserende rol wil opnemen voor ondernemers. Het werk van de accountant 2.0 zal zich meer en meer afspelen op businessniveau, waar je met het juiste financiële advies echt een strategisch verschil kan maken voor je klanten. Een mooie uitdaging die vraagt om medewerkers met een brede interesse. Besteed dus voldoende aandacht aan een aantrekkelijke vacaturetekst die meteen duidelijk maakt wie je zoekt. Zo onderscheid je jezelf als werkgever en trek je makkelijker de juiste mensen aan.

Gericht aanwerven

Een aanwervingsprocedure kan heel wat tijd en energie opslorpen. Ben je niet zeker welke skills je precies nodig hebt in je kantoor? Weet je niet hoe je je zoektocht moet starten en hoe je kandidaten het best beoordeelt? Neem contact op met Liantis en wij helpen je graag verder. Zo zorgen wij onder andere voor assessments die je een idee geven van de vaardigheden, de capaciteiten, de motivatie en het potentieel van een kandidaat. Dat helpt jou om te voorspellen of iemand de geknipte persoon is voor een nieuwe functie of rol binnen jouw organisatie.

Zoek het niet te ver

Een assessment kan je trouwens ook laten uitvoeren voor bestaande medewerkers. Misschien ontdek je zo dat het potentieel al binnen handbereik ligt. Opleidingen kunnen dan volstaan om je huidige medewerker(s) de kans te geven een nieuwe rol te vervullen. Het zal hen ongetwijfeld nog meer motiveren om op lange termijn bij jou aan boord te blijven.

Een eerste medewerker aanwerven?

Download het e-book
Door Martijn Vanhinsberg
17 mei 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.