Share
Actualiteit

Later lezen?

Officieel traceersysteem voor tabaksproducten: is je klant al geregistreerd als verkoper?

Verkoopt je klant tabak of sigaretten in een winkel, supermarkt, sigarettenautomaat of via een andere weg? Dan moet hij hiervoor geregistreerd zijn in het officiële traceersysteem. Dat systeem werd opgezet om de illegale handel in tabaksproducten tegen te gaan en is gestoeld op de Europese Tabaksrichtlijn (artikel 15 en 16 van richtlijn 2014/40/EU).Tabaksrichtlijn FOD: registreren als verkoper.Het bedrijf Incert ontwikkelde in opdracht van de Belgische overheid een unieke identificatiemarkering. Die markering beschikt over een aantal ingebouwde veiligheidselementen en wordt aangebracht op elk pakje sigaretten en roltabak. Elk pakje sigaretten en/of roltabak dat die unieke markering draagt, wordt beschouwd als authentiek en legaal. Alle marktdeelnemers die sigaretten of roltabak aanbieden voor de Europese markt moeten vanaf 20 mei 2019 in het officiële systeem geregistreerd staan. Zo is de overheid in staat om op elk moment in de logistieke keten elk pakje sigaretten of tabak te verifiëren. De regel geldt dus voor fabrikanten, importeurs, vervoerders, maar ook voor de groot- en detailhandel.


Wat betekent dit voor je klant als detailhandelaar?

Wie tabaksproducten verkoopt moet zich registreren bij het officiële traceersysteem. De registratie is verplicht sinds 20 mei 2019, maar er werd een overgangsperiode voorzien. Die overgangsperiode is eind april 2020 afgelopen. Door de uitbraak van Covid-19 werden voorlopig geen (on)aangekondigde controles bij de kleinhandel uitgevoerd. Dat zal in de toekomst echter wel het geval zijn. De controles worden bovendien al uitgevoerd bij de groothandel.

Als een kleinhandelaar niet geregistreerd is, zal hij geen leveringen van tabaksproducten meer kunnen ontvangen van de groothandel.

Bij kleinhandelaars die al geregistreerd zijn, staat dat meestal vermeld op de factuur van de groothandelaar aan de hand van de FID-code en de EOID-code. Vind je deze code niet terug, dan kan Liantis dit voor je klant in orde brengen.

 

Ook vanaf 20 mei: inbeslagname mentholsigaretten

Vanaf 20 mei 2020 is de verkoop van alle mentholproducten zoals mentholsigaretten verboden. De FOD Volksgezondheid neemt ze dan ook in beslag als ze ontdekt worden bij een controle.

Breng de registratie van je klant makkelijk in orde via My Liantis

Ga naar ‘Registratie tabaksrichtlijn’
Veronique Delhaye
Door Veronique Delhaye
19 mei 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.