Share
Actualiteit

Later lezen?

Ondernemersvaardigheden in Vlaanderen definitief verleden tijd – Wallonië draait voorzichtig bij

Met de recente publicatie in het Belgisch Staatsblad van de opheffing van alle beroepsbekwaamheden in de bouwsector, gaat het begrip ‘ondernemersvaardigheden’ in het Vlaams gewest vanaf 1 januari 2019 definitief de annalen in. De afschaffing gebeurt onder invloed van Europese regelgeving en is voor Vlaanderen reeds de derde aanpassing van de vestigingswetgeving.afschaffing beroepsbekwaamheid VL

 

In een eerste fase hief de Vlaamse Regering sinds 1 januari 2018 al 16 van de 27 gereglementeerde beroepen op, waarna op 1 september 2018 ook de verplichte basiskennis bedrijfsbeheer weg viel.

Vanaf volgend jaar worden nu ook de resterende 11 gereglementeerde beroepen definitief verleden tijd, met name:

 • Ruwbouwactiviteiten
 • Installateur-frigorist
 • Installatieactiviteiten voor centrale verwarming, klimaatregeling, gas en sanitair
 • Stukadoor-, cementeer- en dekvloeractiviteiten
 • Tegel-, marmer- en natuursteenactiviteiten
 • Dakdekkers- en waterdichtingsactiviteiten
 • Plaatsen en herstellen van schrijnwerk – glazenmaker
 • Algemeen schrijnwerk
 • Eindafwerkingsactiviteiten
 • Elektrotechnische activiteiten
 • Algemene aannemingsactiviteiten

 

Wat met Brussel en Wallonië?

Waar het in het Brussels Hoofdstedelijk gewest voorlopig nog oorverdovend stil blijft, heeft ook het Waals gewest de vestigingswetgeving een eerste maal onder de loep genomen en gewijzigd. Vanaf 1 januari 2019 zijn ook in het Waals gewest de volgende 5 beroepen niet langer gereglementeerd:

 • slager-groothandelaar
 • droogkuis-verver
 • pedicure
 • masseur / masseuse
 • dentaaltechnicus

 

Concreet: Heeft je klant zijn domicilie of zetel …

… in het Vlaams gewest?

Dan hoeft hij vanaf 1 januari 2019 geen diploma of ervaring meer voor te leggen of aan te tonen. Zowel de basiskennis bedrijfsbeheer als alle gereglementeerde beroepen werden daar immers afgeschaft.

… in het Waals gewest?

Dan heeft hij voor de vijf voormelde activiteiten waarvoor de beroepsbekwaamheid werd afgeschaft, vanaf 1 januari 2019 geen diploma of ervaring meer nodig. Enkel de basiskennis bedrijfsbeheer moet hij (of zijn aangestelde) dan eventueel nog bewijzen.

Voor alle overige gereglementeerde activiteiten is er in het Waals gewest nog niets gewijzigd.

… in het Brussels Hoofdstedelijk gewest?

Dan blijven, indien van toepassing, zowel de beroepsbekwaamheden als de basiskennis bedrijfsbeheer zoals vroeger te bewijzen.

 

Wat met de aangestelde?

Is je klant reeds gestart, maar deed hij voor het bewijs van bepaalde afgeschafte beroepsbekwaamheden een beroep op een aangestelde? Dan kan het interessant zijn om de aangestelde uit de KBO te schrappen. De link tussen de onderneming van je klant en zijn aangestelde zal dan immers niet langer zichtbaar zijn, wat soms imagoproblemen kan vermijden.

Is de aangestelde daarnaast ook helemaal niet meer actief in de onderneming van je klant, dan kan het sociaal verzekeringsfonds bovendien nagaan of de aangestelde zijn aansluiting al dan niet kan stopzetten, of op welke manier je klant niet langer solidair aansprakelijk zal gesteld worden voor de toekomstige sociale bijdragen van zijn aangestelde.Dus… geen obstakels meer om vanaf volgend jaar te starten met een niet langer gereglementeerde activiteit?

Niet helemaal! Wie vanaf 1 januari 2019 een niet langer gereglementeerde activiteit aan het lijstje wil toevoegen, moet eerst nog bij het ondernemingsloket langs. Elke activiteit die je klant op regelmatige basis uitoefent, moet immers met de correcte NACE-BEL-codes in de KBO zijn opgenomen.

Wil je boetes voor je klant vermijden, zorg er dan voor dat zijn inschrijving in de KBO op punt staat, zeker nu de economische inspectie in het kader van de opsporing van spookbedrijven in het hele land controles uitvoert.

Vergeet overigens niet dat het opnemen van bepaalde codes wel financiële implicaties heeft. Aannemers in de bouw moeten zich bijvoorbeeld verplicht aansluiten bij het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en bijdragen betalen

Wenst een van je klanten in januari te starten met een bijberoep? Weet dat dit gevolgen heeft voor de uitkering die hij krijgt voor de dagen waarop hij niet kan werken door het slechte weer. Vóór de opstart van zijn zaak bij het ondernemingsloket informeert hij zich dus best goed bij de RVA.

TIP! Wenst je klant zijn aangestelde uit de KBO te schrappen? Of wil hij activiteiten in de KBO aanpassen en/of toevoegen? Contacteer je contactpersoon bij Liantis ondernemingsloket of stuur een e-mail naar starter@liantis.be.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor accountants en belastingadviseurs

 

Gerd Van Bergen
Door Gerd Van Bergen
13 december 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.