Share
Opstartformaliteiten

Later lezen?

Installateur van camera- of alarmsystemen: welke erkenning is vereist?

Ondernemers die van plan zijn om camera- of alarmsystemen te installeren voor derden, moeten daarvoor een erkenning aanvragen. In dit artikel ontdek je de voornaamste formaliteiten.

Optimaliseer je loon als bedrijfsleider met extralegale voordelen

Beveiligingssector

Om te beginnen moet je weten welke beveiligingsactiviteiten je klant precies zal uitvoeren. Tot de beveiligingssector behoren alle bedrijven die zich bezighouden met de bescherming van personen en zaken. Het gaat dan bijvoorbeeld om inbraakwerende materialen zoals kluizen, maar ook om elektronisch materiaal zoals alarmsystemen of camerasystemen voor videobewaking. En dat voor gebouwen, maar ook voor wagens, vaartuigen, enz.

Waarvoor heb je geen erkenning nodig?

De verkoop en de verspreiding van zowel mechanisch materiaal (deursloten, kluizen, …) als elektronisch materiaal (alarmsystemen, videobewaking, …), is niet aan wettelijke regels gebonden. De verkoop zelf is dus vrij. Hou er wel rekening mee dat de verkoop van alarminstallaties, camerasystemen of andere vormen van beveiligingssystemen verboden is als het om deur-aan-deurverkoop gaat (ambulante handel), tenzij de verkoper of installateur op uitdrukkelijk verzoek van de particulier langskomt om een product voor te stellen en/of te installeren.

Waarvoor heb je wel een erkenning nodig?

Ondernemers die camera- of alarmsysteem voor derden installeren, hebben een erkenning nodig als een zogenaamde ‘onderneming voor de installatie van alarmsystemen’ of ‘onderneming voor de installatie van camerasystemen’. Ook voor het ontwerp, het onderhoud of de herstelling van die systemen is een erkenning vereist. Voor klanten van dergelijke ondernemingen geldt zo’n erkenning als een garantie voor betrouwbaarheid en vakmanschap.

Een erkenning aanvragen

Klanten die correct zijn ingeschreven in de KBO en dus een ondernemingsnummer hebben, kunnen de nodige erkenning aanvragen bij de FOD Binnenlandse zaken.

Wie een erkenning nodig heeft voor de installatie van alarmsystemen én van camerasystemen, moet beide erkenningen apart aanvragen. Beide aanvragen kunnen wel samen aangetekend verstuurd worden naar Binnenlandse zaken. Voor het openen van het administratief dossier betaal je aan de overheid een dossierkost van 1000 euro, ongeacht het resultaat.

Alle voorwaarden om de aanvraag correct in te dienen vind je op besafe.be.

Controles en boetes

De inspectiediensten van de overheid voeren controles uit. Werd er bijvoorbeeld voor de installatie van alarmsystemen en/of camerasystemen aan derden gefactureerd zonder een erkenning, dan zal de ondernemer in kwestie zich in eerste instantie in orde moeten stellen. In dat geval kan de ondernemer meteen een aanvraag tot erkenning indienen bij de FOD Binnenlandse zaken, of besluiten om de activiteit niet meer uit te oefenen en de code te laten schrappen uit de KBO.

Geeft de ondernemer geen gevolg aan de waarschuwing, dan kan er ofwel een minnelijke schikking en/of een administratieve geldboete worden opgelegd (van 100 tot 25 000 euro).

Om boetes te voorkomen moeten ondernemers er dus voor zorgen dat:

  • ze met de juiste activiteiten zijn opgenomen in het KBO;
  • ze de nodige erkenning hebben om alarm- en/of camerasystemen te installeren voor derden.

Alles in orde? Doe de check!

Ben je niet zeker of de code van installatie van alarmsystemen en/of camerasystemen is opgenomen, dan kan je voor je klant een check doen via company check:

- Stemt de code overeen met de effectieve activiteiten van je klant, dan moet je klant een erkenning aanvragen via Binnenlandse zaken.

- Klopt de code niet, vraag dan aan Liantis ondernemingsloket om die code voor je klant te schrappen tegen het wettelijk tarief. In de KBO neem je namelijk best enkel de NACE-codes op van activiteiten die je klant ook effectief uitoefent.

Hoe kunnen we jou helpen? Liantis ondernemingsloket staat voor je klaar!

Door Sharon Vandenbossche
27 juli 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.