Accountant en belastingadviseur: het is volgens ITAA-voorzitter Bart Van Coile het mooiste beroep ter wereld. “Ondernemers doen groeien, dat is fantastisch.” Maar hoe overtuig je jongeren om voor het beroep te kiezen? En waarom sleept het beroep vaak nog – onterecht – een stoffig imago met zich mee? “Die verkeerde perceptie proberen we stukje bij beetje te keren!”
Prachtig beroep
De interesse voor de financiële sector erfde Bart Van Coile van zijn ouders. Voor een stukje, tenminste. “Mijn ouders hadden een zelfstandig bankkantoor en ik ben ooit zelf begonnen als kantoordirecteur in de Kredietbank. Maar al snel merkte ik dat het niks voor mij was. Ik kwam terecht in een bedrijfsrevisorenkantoor en na de wet van 1985 koos ik in 1986 voor de tak accountancy”, vertelt Van Coile die ondertussen een eigen kantoor runt met 39 medewerkers.
Wanneer we hem de vraag voorleggen wat hij dan zo tof vindt aan de job, merk je dat zijn enthousiasme stijgt. “Het is de mooiste job die er bestaat! Waarom? Omdat je de kracht krijgt om mensen te helpen. Dat geeft energie. Je ziet mensen groeien, vaak op een snellere manier dan dat je dat zelf doet als ondernemer.” Ook de mooie verhalen blijven Van Coile bij. “Ooit stapten hier twee dames binnen die heel diep zaten. Ze hadden hun ondernemersdroom, maar door slechte begeleiding zaten ze in het dal. Ik heb hen daaruit kunnen halen. Dan maak je een pracht van een rit mee. We hebben toen samen iets moois bereikt. Nog steeds blikken ze daar heel gelukkig op terug en hebben we zelfs nog een vriendschapsband.”
Matige instroom
Een knelpuntberoep, dat is de job van accountant en belastingadviseur al enkele jaren. Er staan ook nog honderden vacatures open. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor gigantische uitdagingen. Dat start al bij de studiekeuze. “Wat spreekt studenten op dat moment het meeste aan? Waar kunnen ze terecht met creativiteit? Jongeren zien dat soms niet in ons beroep omdat er een verkeerde perceptie bestaat. Commerciële softwarespelers die uitroepen dat onze job door hun tools niet meer zal bestaan, spelen hier ook een rol in. Maar niets is minder waar: het helpt ons enkel om een nog betere dienstverlening te bieden aan klanten. Bovendien is onze sector in volle groei, de afgelopen twee jaar alleen al met 7,8%.”
Snellere erkenning
Een andere uitdaging volgens de ITAA-topman is het onderwijs. “We moeten kwaliteit behouden én het beroep toegankelijker te maken. Daarom sloten we protocollen af met hogescholen en universiteiten om jongeren met een diploma rechtstreeks toegang te geven. Momenteel moet je na je diploma nog toelatingsexamens doen, stage doorlopen, tussentijdse proeven afleggen en voor zowel mondelinge als schriftelijke examens slagen. Je bent tegenwoordig al snel minstens 27 of 28 jaar oud voor je erkend accountant of belastingadviseur bent. Dat willen we veranderen door een bijkomend diploma te voorzien na de studies waardoor mensen enkel nog de mondelinge proef van het bekwaamheidsexamen moeten doen om toe te treden tot het beroep. Zo stimuleren we hen om voor de richting te kiezen.”
Employer branding
Meer en meer kantoren maken actief werk van hun employer brand. “Ze zorgen dat er méér is dan enkel ‘het werk’. Door via teambuildings op ontspanningsmomenten in te zetten op het teamgevoel bijvoorbeeld. Of door thuiswerk en andere flexibiliteit in te bouwen. Want iedereen beseft dat we enkel zo jonge mensen kunnen aantrekken. In mijn eigen kantoor durven we dan ook regelmatig, tijdens de werkuren, ontspanningsmomenten te voorzien om de groep dichter bij mekaar te brengen én eens iets tofs te doen. Ook het instituut werkt daaraan mee en zorgde bijvoorbeeld voor toffe video’s om het beroep in de kijker te zetten bij studenten. Persoonlijk denk ik dat we die kentering rond ons imago wel ingezet hebben. Maar dat is geen werk dat je in één keer afwerkt. Maar de sneeuwbal rolt dus laat ons hopen dat we die beweging kunnen verderzetten.”
Meer lezen?
Ontdek hier de andere artikels uit de interviewreeks met Bart Van Coile:
- Deel 1: Digital first, maar dat is niet zonder gevaar
- Deel 3: Mentaal welzijn van de accountant en belastingadviseur als cruciaal aandachtspunt