Share
Accountancy en boekhouding

Later lezen?

De vestigingswetgeving: een overzicht per gewest

Begin 2024 werden opnieuw wijzigingen doorgevoerd in de vestigingswet, dit keer met aanzienlijke veranderingen voor ondernemingen in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (BHG). Maar waar moet je nu nog welke ondernemersvaardigheden bewijzen? Tijd voor een helder overzicht van de huidige regels per gewest.

 

Basisregel 

Welke gewestelijke vestigingswet van toepassing is, wordt bepaald door het adres van de zetel van een onderneming. Er wordt dus nooit rekening gehouden met de uitbatingsadressen of vestigingseenheden. 

Let op! Verhuis je de zetel van je onderneming naar een ander gewest, dan moet je je in orde stellen met de wetgeving die daar geldt! Startte je je onderneming in het Vlaamse Gewest (VG), en verhuis je later naar het Waalse Gewest (WG), dan moet je daar alsnog bedrijfsbeheer bewijzen om je activiteiten rechtsgeldig verder te zetten.  

 

Vlaams Gewest: volledige afschaffing 

In het Vlaamse Gewest werd de vestigingswet volledig afgeschaft. Daar hoef je ondertussen dus al een tijdje geen ondernemersvaardigheden meer te bewijzen. In het WG en BHG daarentegen blijft de vestigingswet wel bestaan, met telkens eigen bijzonderheden per gewest.  

 

Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Waals gewest: elk hun eigen vestigingswet 

Naargelang het om commerciële of niet-commerciële ondernemingen gaat, ziet de vestigingswet er als volgt uit per gewest:  

  • Commerciële ondernemingen 

WG Je moet bedrijfsbeheer bewijzen, en daarnaast ook beroepsbekwaamheid aantonen bij het uitoefenen van gereglementeerde activiteiten*. 

BHG Bedrijfsbeheer hoef je niet meer te bewijzen: dat werd op 15 januari 2024 uit de vestigingswet geschrapt. Beroepsbekwaamheid blijft wel nog bestaan en blijft van toepassing als je gereglementeerde activiteiten* uitoefent.  

(*Een overzicht van gereglementeerde activiteiten vind je hier) 

  • Niet-commerciële ondernemingen 

WG Niet-commerciële ondernemingen vallen niet onder de vestigingswet. 

BHG Sinds 15 januari 2024 schafte het BHG elk onderscheid tussen commerciële en niet-commerciële ondernemingen af. Voortaan moeten dus ook de vroegere ‘niet-commerciële ondernemingen’ de beroepsbekwaamheid bewijzen bij het uitoefenen van gereglementeerde activiteiten.  

 

Maatschappen 

Een maatschap is een vennootschapsvorm zonder rechtspersoonlijkheid die aan weinig regels is onderworpen. Start je met een maatschap, dan is dit de reglementering per gewest: 

WG Vennootschappen zonder rechtspersoonlijkheid vallen niet onder de vestigingswet in het WG. Zij hoeven er dus geen bedrijfsbeheer noch beroepsbekwaamheid te bewijzen, ongeacht het om een commerciële dan wel niet-commerciële onderneming gaat. 

BHG Voor wat betreft de toepassing van de vestigingswet maakt het BHG sinds 15 januari 2024 geen onderscheid meer tussen vennootschappen met en zonder rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat ook maatschappen vanaf die datum onder de nog resterende vestigingswet vallen en dus beroepsbekwaamheid moeten bewijzen bij het uitoefenen van gereglementeerde beroepsactiviteiten.  

 

Buitenlandse ondernemingen 

Van zodra de zetel van een onderneming buiten België is gevestigd, spreken we van een buitenlandse onderneming. Wil je weten welke vestigingswetgeving je in dat geval moet volgen? Je vindt alle info in dit blogartikel 

Door Sharon Vandenbossche
03 september 2024

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.